Tročlano Predsedništvo BiH u Briselu

Tročlano Predsedništvo BiH u Briselu

Tri člana Predsedništva BiH Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić nalaze se u Briselu gdje će se odvojeno ili zajedno sastati s najvišim EU funkcionerima, Johannesom Hahnom, Jean-Claudom Junckerom i, naravno, Federicom Mogherini, koja organiuje oproštajnu večeru za lidere država zapadnog Balkana.

Dodik je već najavio sastanke sa Hahnom i Junckerom, ali samo je u nekom ćošku vesti spomenuto da će s njim biti i druga dva člana. U stvari, Dodik radi ono što radi celo vreme u Predsedništvu: pokušava se predstavljati kao jedina osoba koja se sastaje sa najvišim svetskim političarima. Ovo nije prvi put da to radi. Obično najavljuje da će se s nekim sastati, a kasnije javnost saznaje kako su Džaferović i Komšić učestvovali na sastanku.

Dodikovo prisustvo na briselskoj večeri i svi sastanci potcenjeni su njegovom izjavom da je ovo samo „kurtoazni događaj“.

„Činjenica da je ovo odlazeća garnitura političara, koji neće učestvovati u budućoj vladi na evropskom nivou, svakako najviše govori o ovom događaju. Ali iz neke ljubaznosti, naravno, jer poziv tog ranga nije moguće odbiti, ovo će biti prilika da se verovatno razgovara o tome kakvi su stavovi sa njihove tačke gledišta. Pokušavali su i bili su korektni u pogledu otvaranja mogućnosti da BiH uđe u Evropsku uniju,” rekao je Dodik.

Druga kontroverza koja prati prisustvo Predsedništva BiH na večeri Federice Mogherini je činjenica da će Željko Komšić biti tamo. Hrvatska većina u BiH smatra da je izabran glasovima Bošnjaka, ali kao predstavnik Hrvata u Predsedništvu. Zato se lideri hrvatskih stranaka u BiH pitaju ko predstavlja Hrvate u Bruxellesu.

“Nije Komšić taj koji je izabran predstavljati Hrvate u BiH,” glasi većina komentara.

Analitičari nisu iznenađeni njegovim izborom jer je Izborni zakon dozvolio takvu situaciju, ali iznenađeni su nedostatkom reakcije EU. Kakokažu, EU je uvek podržavala Dejtonski mirovni sporazum i ustavnost tri naroda (Hrvata, Bošnjaka i Srba). EU bi se, kako smatraju analitičari, trebala zapitati ko predstavlja Hrvate u ovom sastavu Predsedništva BiH.

Džaferović je putovao s gorkim osećajem da je njegova stranka, Stranka demokratske akcije (SDA) isključena iz razgovora slovačkog ministra spoljnih poslova Miroslava Lajčaka. Pre nekoliko dana iznenada je objavljeno da se Lajčak sastao s Dodikom i liderom Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH), Draganom Čovićem, kako bi razgovarali o situaciji u BiH i mogućim rešenjima za čvor u kojem je država zaglavila budući da nema sporazuma o novom sastavu Saveta ministara i članstvu zemlje u NATO-u.

Imajući u vidu da je to situacija u odnosima između članova Predsedništva BiH, građani mogu biti sretni ako njihovi najviši predstavnici ne naprave neku vrstu incidenta na večeri ./ibna