back to top
NaslovnicaVestiTRODNEVNA SVETKOVINA "POČUJ GLAS SVOG RODA": Međunarodni dan slovenske pismenosti proslavljen u...

TRODNEVNA SVETKOVINA “POČUJ GLAS SVOG RODA”: Međunarodni dan slovenske pismenosti proslavljen u Aleksandrovcu

Srpsku Pravoslavnu Crkvu (SPC) obilježava Svetu braću Ćirila i Metodija, koji su unaprijedili hrišćansku vjeru i pismenost među Slovenima.

U njihovu čast 24. maj je proglašen i za Međunarodni dan slovenske pismenosti.

U skladu s ovim važnim praznikom, uz blagoslov SPC, Udruženje građana „Badnjak“ organizira u srpskoj prijestolnici događaj i kulturnu manifestaciju „Počuj glas svog roda“.

- Advertisement -

Ovo udruženje okuplja umjetnike i čuvare tradicije iz Temišvarskog Banata i Rasinskog okruga u Aleksandrovcu. Ova trodnevna kulturna i duhovna manifestacija se održava u Domu kulture „Milosav Buca Mirković“ od 24. do 26. maja.

Program je započeo u čast praznika Svetih Ćirila i Metodija i obilježavanja 700 godina od upokojenja episkopa Nikodima Pećkog. Učenici osnovnih škola iz opštine Aleksandrovac, KUD „Rasina“ i KUD „Grozd“ su izveli poseban program – putovanje od Baltika do Urala.

Posjetioci će moći vidjeti predstavu „Oro se vije“. Nakon svečanog dočeka gostiju iz Temišvarskog Banata i Pomorišja, uz pjesmu i igru, biće prikazan film nagrađivanog autora dr Predraga Pece Adžića „Karavan duhovnosti“, koji govori o živim srpskim manastirima u Rumuniji, a također će se izvesti i čuti župska verzija pjesme „Savila se bela loza vinova“.

Program „Duni, vetre, sa željinske strane“, u nedelju, okupiće kulturno-umetnička društva iz Rasinskog okruga, među njima i „Kopaoničku frulu“ i goste iz Vrnjačke Banje. Nastupiće i maestro Pera Todorović, poznati umjetnik iz Temišvarskog Banata, koji je nedavno predstavio pjesmu „Husar“. Ova melodija govori o sudbini Župljana koji su se 1481. preselili u Temišvarski Banat, a biće prikazan i film „Ko to tamo kЪnta“ o srpskim društvima i udruženjima u Rumuniji u vrijeme SFRJ.

- Advertisement -

Kurir
Izvor: ( www.kurir.rs / Ibna.rs )

- Advertisement -

Najnovije objave