Trump Erdoganu: “Trebali biste preko S-400 reći traktorom”

Trump Erdoganu: “Trebali biste preko S-400 reći traktorom”

Erdogan: „I Grčka ima S-300; zašto njih niste pritiskali? “

Recep Tayyip Erdogan, po povratku sa puta u SAD, razgovarao je s turskim novinarima o kontaktima u Beloj kući. Iz izjava se vidi da je na njega vršio snažan pritisak u vezi sa S-400.

„Rečeno nam je da je naše pravo da nastavimo odnose sa Rusijom, ali moramo preći preko S-400 traktorom. Rekli smo im da mislimo da bi bilo kršenje našeg suvereniteta da potpuno povučemo S-400, i da nije u redu. Nisi to rekao Grčkoj. Grčka ima S-300. Zašto niste na isti način razgovarali sa njima? Ali kada smo ih videli kako insistiraju, rekli smo da bismo trebali osnovati radnu grupu sa gospodinom Ibrahimom (Kalin), našim američkim savetnikom za bezbednost  O’Brienom i našim ministrom odbrane, u saradnji s NATO-om i čekati rezultate. Rečeno nam je da S-400 ne idu sa F-35. Ali vi nam ne dajete F-35! “

Erdogan je spomenuo i svoj sastanak sa senatorima.

„Sastanak sa senatorima dogovorio je Trump, koji se razlikuje od ostalih. Pitao sam ga da li misli da je ispravno da se obractim Kongresu, da oni čuju istinu. Rekao je hajde da sada zovnemo nekoliko senatora“.

Izjavio je da im je pokazao video snimke i brošuru o terorizmu i Siriji.

Američki predsednik je, kako se izveštava, obećao Erdoganu da će pritisnuti evropske lidere da podrže njegove planove u vezi sa izbegličkim pitanjem.

„Trump me je pitao da li nekim izbeglicama može biti dato tursko državljanstvo. Rekao sam mu da to već radimo selektivno. Rekao mi je: „Već sam pozvao evropske zemlje za podršku. Niko mi nije rekao koliko ćemo dati. Ali ja ću ih i dalje terati “. / ibna