Trump sa Erdoganom razgovarao telefonom o grčko-turskim odnosima

Trump sa Erdoganom razgovarao telefonom o grčko-turskim odnosima

Turski predsednik napravio korak unazad po pitanju kontinentalnog pojasa „Imaju efekat, ali ne toliko velik kao kopno“

Telefonsko mešanje Donalda Trumpa u grčko-turske odnose od posebnog je interesa, jer izjava Kabineta turskog predsednika pokazuje da je američki predsednik navodno težio rešavanju grčko-turskih sporova ne favorizujući nijednu zemlju, niti je govorio o bilo kakvoj ilegalnoj aktivnosti Ankare.

“Trump je naglasio potrebu rešavanja spora između Turske i Grčke koji se tiče Mediterana”, navodi se u izjavi turskog predsjedništva.

Američki predsednik pozvao je Erdogana telefonom povodom zemljotresa u Elazigu, u kojem je poginula 41 osoba.

Kako je potpredsednik Bele kuće Judd Deere objavio na društvenim mrežama, američki i turski predsednici “razgovarali su o potrebi zaustavljanja bilo kakvog stranog mešanja, ali i potrebi uspostavljanja primirja u Libiji”.

U istoj objavi, portparol Bele kuće rekao je da su dvojica lidera takođe razgovarali o situaciji na Istočnom Mediteranu, s tim da je predsednik Trump naglasio potrebu da Grčka i Turska reše svoje nesporazume u regionu.

„Osim zemljotresa, sa njim smo (s Trumpom) razgovarali i o libijskom pitanju, kao i o Idlibu. Stoga nam je data mogućnost da objasnimo šta možemo učiniti po tim pitanjima“, rekao je Erdogan na konferenciji za novinare tokom svoje turneje u Senegalu.

Ovo pojašnjenje praktično pokazuje da SAD pozivaju na dijalog između Atine i Ankare, kako bi se „sva pitanja“ iznela za sto. Međutim, jedan glavni problem koji je u korenu mnogih grčko-turskih razlika i dalje je Kipar, i možda je to razlog se sve upućuje na Istočni Mediteran. Drugo pitanje koje se pojavilo u poslednje vreme je Memorandum Turske i Libije koji ignoriše kontinentalni pojas na koji grčka ostrva imaju pravo.

Erdoganova promena odnosa prema ostrvima i kontinentalnom pojasu

Ipak, po ovom pitanju, čini se da je Erdogan napravio distancu od svojih prethodnih izjava i ostavlja prostor za diskusiju o pitanju kontinentalnog pojasa. U razgovoru sa turskim novinarima, turski predsednik je naglasio „Što se tiče kontinentalnog pojasa, obale moraju biti okrenute jedna drugoj. Sada dolaze i kažu nam (Grčka) da je Krit kontinentalni region! To kupujemo (prihvatamo) ako nam kažu da je to „(malo) kontinentalno područje“ „ali kako pristanemo kada tvrde da je „kopno? “

Netako davno, Erdogan je izjavio da ostrva poput Krita nemaju uticaj na kontinentalni pojas, ali sada priznaje da oni imaju efekat, ali ne toliko velik kao kopno, ostavljajući prostora za raspravu. Štaviše, u izjavi prošlog petka tursko Ministarstvo spoljnih poslova govorilo je o „novim kanalima komunikacije na Istočnom Mediteranu“

Erdogan je, međutim, u izjavi naveo da Grčka nema nikakve veze s Libijom. „Starog prijatelja u Grčkoj delimo od starih gradonačelnika, kojima sam rekao:„ Ako želite poruku od mene o Grčkoj, recite im da se ne mešaju u naše stvari. Mi se ne bavimo odnosom sa Grčkom. Na samitu NATO-a, rekao sam Mitsotakisu: „Bolje da ostavimo jedni druge na miru. Nećemo vam napraviti nikakvu štetu“. Na pitanje o Libiji je rekao, „Nemate mesta u Libiji. Na mapi pronađite Grčku, a zatim Libiju “.

Turski predsednik tvrdio je da je memorandum Turske sa vladom u Tripoliju zakonit, a neke zemlje pokušavaju da ga svrgnu podržavanjem Haftara. „U Istočnom Mediteranu smo zemlja s najvećom obalnom linijom. Kreirana linija je u skladu s memorandumom koji smo potpisali. Na severu je Turska, a na jugu Libija. Nakon što ga potpišemo, nećemo smetati nikome potajući „Recite nam šta mislite“. Sa Sarrajom smo postigli dogovor i to je sve. Sarraj je priznat od UN-a, on predstavlja državu. Međutim, drugi je pokrenuo državni udar. Neki pokušavaju da promene stvari preko Haftara, ali mi to nećemo dozvoliti“, dodao je.

„Sam Haftar je legionar. S druge strane, imamo Sarraja koga priznaje Savet bezbednosti UN-a. Želimo da rivalstvo između ove dve strane prestane oružjem i prebaci se na političko polje, i da se stanovništvu Libije dozvoli da odredi svoju budućnost “. / ibna