Tržišni test gasovoda TAP daje obećavajuće rezultate

Tržišni test gasovoda TAP daje obećavajuće rezultate

Konzorcijum koji upravlja Transjadranskim gasovodom – TAP zadovoljan je reakcijom tržišta u regionu JI Evrope.

Tržišna testna platforma za gasovod TAP, koji će prevoziti azerbejdžanski gas u Evropu preko Grčke, Albanije i Italije, pokrenuta je u julu, a prema renomiranom web sajtu NGV, interesovanje koje je izraženo uveliko je zadovoljilo upravu projekta.

Konzorcijum za gasovod TAP želeo je da proceni interesovanje tako da bi u budućnosti TAP naftovod prevozio količine veće od 10 milijardi kubnih metara prirodnog gasa.

Cilj je da gasovod TAP poveća svoj kapacitet sa 10 na 20 milijardi kubnih metara gasa.

Na osnovu zainteresovanosti za prvu, neobvezujuću fazu biće formulisan okvir za potrebna ulaganja, biće poznati rokovi i cene. Druga i obavezujuća faza tržišnog testa biće najavljena naknadno, potpisivanjem relevantnih ugovora sa zainteresovanim stranama.

Očekuje se da će izgradnja gasovoda TAP u Grčkoj uskoro biti završena, te očekuje komercijalnu operaciju projekta.

Ovo je proizašlo sa sastanka grčkog ministra za životnu sredinu i energetiku Kostisa Hatzidakisa sa izvršnim direktorom gasovoda TAP Lucom Schieppatijem i rukovodiocem projekata za Grčku Katerinom Papalexandri.

Uprava TAP-a saopštila je da će uskoro završiti fazu mehaničke izgradnje gasovoda u Grčkoj i analizirala je naredne faze realizacije projekta do početka komercijalne operacije.

U tom kontekstu, kompanija je zatražila neke državne intervencije za rešavanje regulatornih i tehničkih pitanja u cilju obezbeđivanja nesmetanog rada gasovoda.

„Nova demokratija je uvek podržavala ovu investiciju. Danas svi znaju da je TAP projekat geostrateškog značaja za Grčku, koji će je pretvoriti u ključno energetsko čvorište u širem regionu. To je ujedno i jedna od najvećih stranih investicija, vredna 1,5 milijardi evra, koja će podstaći ekonomski rast i otvoriti radna mesta. Pored toga, ovaj gasovod daje doprinos ciljevima naše zemlje i EU ka diverzifikaciji izvora energije i dekarbonizaciji privrede. Uveren sam da će TAP delovati kao poluga za privlačenje drugih velikih investicija u zemlju“, rekao je Kostis Hatzidakis./ibna