Tsakalotos: Mark Rutte bi trebao dobiti Chamberlain-Daladier nagradu

Tsakalotos: Mark Rutte bi trebao dobiti Chamberlain-Daladier nagradu

Euclid Tsakalotos, ministar finansija SIRIZA Vlade u senci, obraćajući se parlamentarnoj grupi svoje stranke rekao je da bi holandski ministar finansija trebalo da dobije nagradu Chamberlain-Daladier, nakon što su Nemačka i Holandija stavile veto na izdavanje evroobveznica na jučerašnjem sastanku Evropskog saveta.

„Holandski premijer Mark Rutte je, kako se izveštava, juče je – na propalom samitu na kome su Nemačka i Holandija blokirale izdavanje evroobveznica, rekao „ da ne može postojati zamisliv uslov u kojem Holandija pristaje na izdavanje evroobveznica, jer se ovo protivi arhitekturi Unije ”.

Trebalo bi mu dodeliti nagradu Chamberlain-Daladier, koja se dodeljuje političaru koji je dao značajan doprinos uništavanju evropske ideje i evropskih vrednosti.

Ponavljam da su Chamberlain i Daladier, premijeri Britanije i Francuske 1930-ih, insistirali do kraja da ne priznaju egzistencijalnu pretnju nacizma i pokušali su se pomiriti sa Hitlerom, s poznatim katastrofalnim posledicama.

Stav holandskog premijera da porekne solidarnost koja je potrebna u ovoj krizi predstavlja egzistencijalnu pretnju Evropi i njenoj sposobnosti da se izvuče iz te situacije osećajem zajedničkog poduhvata.

Ako uspe, zajedno sa liderima Nemačke, biće uključen u Panteon evropskih lidera koji su učinili sve kako bi potkopali ne samo evropske vrednosti već i sopstvene zemlje.”/ Ibna
Show less