Tsakalotos: Rezultat evropskih izbora može biti preokrenut

Tsakalotos: Rezultat evropskih izbora može biti preokrenut

“Mislim da se rezultat može preokrenuti (na parlamentarnim izborima), i narod mora da veruje u to”, rekao je ministar finansija i kandidat SIRIZE u severnom Sektoru Atine, Euclid Tsakalotos.

Osvrćući se na rezultate evropskih izbora, on je rekao da smo „četiri godine bili u vladi, od kojih su tri bila u memorandumu. Uprkos velikim naporima da se ublaže posledice, ljudima je preko glave. Moramo ih uveriti da imamo bolji plan za naredne četiri godine o tome kako poboljšati svakodnevni život građana”. On je tvrdio da je jedan od razloga za ovaj specifičan rezultat činjenica da su svi bili protiv SIRIZE.

Reforme

Govoreći na radio stanici News 24/7, Tsakalotos je rekao da liberalna agenda ne postoji u programu ND, dok, naprotiv, SIRIZA ima liberalne reforme. On je rekao da ND nema „mapu puta“ za ekonomsku politiku i da je teško održati ozbiljnu programsku debatu. On je rekao da “sve desničarske vlade u svim državama, u poslednjih 20 godina, kažu da će se porezima smanjiti rast i svuda su demantovani. I tako smo ostali bez rasta, sa smanjenjem poreza za nekolicinu i štednjom za mnoge”.

Međutim, on je rekao da u slučaju pobjede za ND i ponovnog pregovaranja o ciljevima za primarni višak, “ako postoji plan, mora postojati nacionalni konsenzus”. Međutim, on je dodao da je “jedino čega se bojim je da ND postigne sporazum u zamenu za lošije politike u zdravstvenom i obrazovnom sektoru.”

Nema pitanja o liderstvu

Na pitanje da li će u slučaju poraza SIRIZA na izborima biti pokrenuto pitanje rukovođenja, on je rekao: “To neće biti postavljeno i ja sam potpuno protiv toga da bude pokrenuto. Alexis će biti naš lider još dugi niz godina, a nakon toga mora doći nova osoba”, što se odnosi na specifične članove SIRIZE.

On je naveo da SIRIZA ne dramatizuje događaje u vezi sa Turskom, a takođe je pitao: „Da li smatrate da novine koje nas napadaju, da se sednica KYSEA (grčki Odbor za nacionalnu bezednost) nije održala u nedelju, ne bi rekle „kriza sa Turskom a premijer na plaži?”

Period Karamanlisa

Na pitanje o izjavama odlazećeg predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera, koji je rekao da je vlada 2004.-2009. menjala finansijske podatke, rekao je da su u posljednjih 15 godina pre memoranduma postojale samo vlade PASOK i ND. „Ne mogu prihvatiti da je kriv samo gospodin Karamanlis, a ne i gospodin Simitis“, rekao je on. Tsakalotos je takođe rekao da smatra da je Komisija odgovorna za “zatvaranje očiju” u vezi s tim problemom. Prema g. Tsakalotosu, glavna odgovornost je u tome kako je osmišljen prvi memorandum, koji je više bio paket za spašavanje banaka Severne Europe nego Grčke.

„Pucnji“ na Stournarasa

U vezi sa guvernerom Banke Grčke, on je rekao da „mi nećemo da ga podržimo za novi mandat. Mislim da je bilo pogrešno što je Yiannis Stournaras prihvatio da bude guverner iz vremena gospodina Samarasa. Kada ste strasno podržavali određenu politiku dve godine (Stournarasa u Ministarstvu finansija) ne možete biti nepristrasni.”/ Ibna