Tsipras aktivno održava sastanke u Parizu

Tsipras aktivno održava sastanke u Parizu

Oštre kritike protiv MMF-a i potreba za hrabrim promenama širom Evrope

Susretom sa francuskim ekonomistom Thomasom Pikettijem jutros je završila trodnevna poseta Alexisa Tsiprasa Parizu. Bivši premijer bio je u francuskoj prestonici na poziv Univerziteta Science Po, gde je govorio o dužničkoj krizi i grčkom iskustvu.

Skoro godinu dana nakon ispunjavanja obaveza iz memoranduma, šef SIRIZA-e, govoreći o uzrocima i upravljanju krizom u Grčkoj, targetirao je MMF. “Igrale su se političke igre”, rekao je, optužujući organizaciju za izuzetke koje je napravila za grčki program, a istovremeno je govorio o upornosti MMF u sprovođenju politika štednje i svojim namernim pesimističkim prognozama za grčku ekonomiju.

Ipak, bivši premijer se takođe okrenuo političarima „koji su odlučili da nametnu program štednje MMF-a sa evropskim vetom o značajnom restrukturiranju duga, dok su se protivili restrukturiranju duga kada se radilo o zaštiti interesa banaka“.

Pozivajući se na grčki ugovor o dugu, koji je stupio na snagu na kraju trećeg memoranduma, Tsipras je govorio o „jednom od velikih uspeha njegovog mandata“. „Povrat održivosti državnog duga oblikovao je grčki horizont za godine koje dolaze“.

Osnovni cilj bivšeg premijera, međutim, je uspostavljanje fronta progresivnih politika i snaga koje će podržati cilj velikih reformi i smelih odluka na nivou EU i u evrozoni. “Slučaj državnog duga nije zatvoren u Evropi, pogotovo dok se ne fokusira na rast”, tvrdio je on.

Pored toga, francuski predsednik je 2017. godine, zajedno sa Alexisom Tsiprasom, u Atini je otvorio raspravu o neophodnim izmenama Pakta o stabilnosti i reviziji Evrozone. To je nešto što grčki političar želi zadržati u svom fokusu stvaranjem saveza, posebno u moćnim zemljama poput Nemačke, Francuske i Holandije, koje je pozvao da nastave sa javnim ulaganjima kako bi podržali rast.

Zbog toga se osvrnuo na stav nemačkog ministra finansija Olafa Scholza u vezi sa jedinstvenim evropskim osiguranjem depozita. Francois Hollande se, tokom razgovora sa Alexisom Tsiprasom, takođe složio sa potrebom strukturnih reformi i promene kursa u Evrozoni .

U razgovoru sa ekonomistom Thomasom Pikettijem, Tsipras je naglasio i potrebu za oživljavanjem samita u Južnoj Evropi. Naglasio je potrebu da progresivne snage u Evropi pronađu “jedinstveni minimalni program zahteva i akcije”. / ibna