Tsipras: Ekstremni krugovi u Briselu su naoštrili apetit za povratak na štednju

Tsipras: Ekstremni krugovi u Briselu su naoštrili apetit za povratak na štednju

“Ishod evropskih izbora naoštrio je apetite kako starog političkog establišmenta u Grčkoj, tako i ekstremnih konzervativnih krugova u Briselu da dovedu u pitanje naše političke izbore i da ometaju naš plan”, rekao je grčki premijer ispred Maximos Mansiona, sedišta grškog premijera, komentarišući posledice izveštaja Komisije i stroge poruke o fiskalnom putu zemlje nakon donošenja mera finansijske pomoći.

On je takođe napomenuo da je čak ponovo pokrenuto pitanje otpuštanja osoblja u javnom sektoru koje radi na ugovor a što se, kako je rekao, poslednji put desilo pre 2015. godine, kada je resorni ministar bio sadašnji vođa ND, Kiriakos Mitsotakis.

“On stalno insistira da se govori o potrebi da se u državu vrati, na primer, sistem 1:5, jedan za pet odlazaka, a mi smo već pobedili sa teškim pregovorima i postigli smo 1:1”, optužio je Tsipras Kiriakosa Mitsotakisa, naglašavajući da kada ovi podaci postoje, “onda je logično da neki podstaknu svoj apetit i da ponovo stavljaju na sto imperativ politike štednje, čak i veće nego ranije.”

U tom kontekstu, Alexis Tsipras je pokrenuo pitanje nacionalnih izbora 7. jula, naglašavajući da činjenica da je Grčka izašla iz memoranduma i da se mere socijalne pomoći provode ne znači da je povratak na politike štednje i memorandume isključen.

“Jedini način da se definitivno zatvori ovaj put je izbor grčkog naroda, grčkih muškaraca i žena, u ključnom glasanju na nacionalnim izborima 7. jula”, naglasio je on, predstavljajući na taj način glavnu dilemu koju će SIRIZA staviti pred birače u predizbornoj kampanji.

Treba napomenuti da je juče Ministarstvo finansija razjasnilo da će 2019. godine dostići 4,1% BDP-a, te tako premašiti cilj za 0,6% i stvoriti odgovarajući fiskalni prostor. S obzirom na to da su izglasanim merama došli do procene na 0,6% BDP-a, Ministarstvo finansija je uvereno da će cilj 2019. godine biti i ostvaren.