Tsipras: “EU ne može dobiti dinamičnu međunarodnu geopolitičku ulogu ako nema kredibilitet u sopstvenom susedstvu”

Tsipras: “EU ne može dobiti dinamičnu međunarodnu geopolitičku ulogu ako nema kredibilitet u sopstvenom susedstvu”

Pozitivna je odluka da Evropski savet u martu pokrene proces pristupanja Severne Makedonije i Albanije – ukoliko ispuni svoje obaveze u vezi sa grčkom nacionalnom manjinom – rekao je predsednik SIRIZA Alexis Tsipras u svom govoru na Evropskoj konferenciji o proširenju, koju je organizovao francuski Senat u utorak 18. februara u Parizu.

Tsipras naglasio je da problem Evrope nije u tome što proširenje ne omogućava produbljivanje, jer su se dva procesa istorijski pomerala kada je EU imala dinamičnu viziju budućnosti.

„EU ne može steći dinamičnu međunarodnu geopolitičku ulogu ako nije verodostojna u svom susedstvu, podržavajući Sporazum iz Prespe u praksi“, rekao je predsednik SIRIZA.

Tsipras podsetio je da je „period koji je usledio nakon zamrzavanja procesa pristupanja Balkanu 2014. godine doveo do destabilizacije regiona i jačanja spoljnih sila na štetu EU“. Dodao je da „ako dinamika stvorena Sporazumom iz Prespe ne bude korištena u cilju primoravanja Albanije i dijaloga o Kosovu, EU će se suočiti sa mnogo većim problemima, jer region ponovo tone u nestabilnost, a migracioni tokovi prema Zapadnom Balkanu će dostići vrhunac u Evropi “.

Po pitanju kohezije EU i efikasnosti procesa pridruživanja, bivši premijer je naglasio da se to može rešiti jačanjem metodologije koju je predložila EU, podržavanjem evropskih vrednosti i socijalnije Evrope, a ne odlaganjem proces proširenja.

„EU mora pokazati da podržava lidere i narode u regionu koji su spremni donositi hrabre odluke i provoditi reforme, inače opravdava snage nacionalizma i autoritarizma“, rekaoje Tsipras pozivajući se na hrabre odluke koje je premijer Severne Makedonije Zoran Zaev napravio sa Sporazumom iz Prespe.

Tsipras je dodao da “ako Zoran Zaev i narod Republike Severne Makedonije budu nagrađeni, poslaće poruku svim ostalim liderima Zapadnog Balkana i šireg regiona”.

„To bi bila poruka albanskom rukovodstvu da preduzme još više koraka – posebno u pogledu vladavine zakona, uključujući i prava grčke manjine – kako bi ova zemlja, kako se nadamo, zajedno sa Republikom Severnom Makedonijom dobila zeleno svetlo. Bila bi to poruka liderima Beograda i Prištine da reše kosovsko pitanje. To će biti poruka liderima BiH da rade na stabilnosti“, naglasio je predsednik SIRIZA.

Zaključio je da će „s druge strane, ako proces pridruživanja i dalje ostane„ zamrznut “, poruka biti jasna: Evropa ne nagrađuje lidere koji su reformisti ili postižu kompromise“ ./ ibna