Tsipras: Gde su saveznici kada je naš suverenitet pod pretnjama?

Tsipras: Gde su saveznici kada je naš suverenitet pod pretnjama?

Lider najveće grčke opozicione stranke, Alexis Tsipras, govoreći na skupu SIRIZA u utorak uveče, kritički je komentarisao stav koji su SAD zauzele prema provokacijama Turske u Istočnom Mediteranu, .

„Gde su saveznici? Da, mi delimo strateško savezništvo sa SAD-om. Na kraju krajeva, mi smo napravili ustupak, ali tražili smo nešto zauzvrat. Ne možemo uzeti baze za našu vojnu opremu, ali kada je ugrožen naš suverenitet, vidjet ćete kako „odzvižde“ govoreći „o tome ćemo razgovarati s Erdoganom i Merkel“,” istakao je lider opozicije nakon razgovora Trump-Erdogan u kojem je ponovljen stav Washingtona: “Popravi odnose sa Grčkom”.

Tim komentarima, potvrdio je izveštaje i informacije koje kažu da SIRIZA nije glasala za predlog Zakona o unapređenju grčko-američke odbrambene saradnje, razmeštanjem vojnih baza na grčkoj teritoriji. To je stav koji je iskristalizovan nakon Mitsotakisove posete Beloj kući i koji je SIRIZA opisala kao „fijasko“. Prema izveštajima, poslanički klub stranke u grčkom Parlamentu će biti suzdržan.

Zaista, Tsipras, na pitanje da li će se složiti sa K. Mitsotakisom i Vladom o nacionalnim pitanjima, podvukao je: „Nemam ništa protiv da postignem sa Mitsotakisom konsenzus o nacionalnim pitanjima i pitanjima izbeglica. Međutim, ne možemo postići konsenzus o apsurdu. O čemu da postignemo konsenzus? On je ostao bez reči u Beloj kući? Nećemo pristati ni na šta što ugrožava naša suverena prava i naš teritorijalni integritet“.

Istovremeno, lider glavne opozicione stranke naglasio je snažno neslaganje stranke da se rakete Patriot postave uz grčke trupe u Saudijskoj Arabiji. „Zašto bi rakete koje smo kupili da bismo zaštitili naša ostrva krenule ka Saudijskoj Arabiji? Da zaštitimo šta i koga? Da ih upotrebimo kao oružje za napad? Kakav posao tamo imaju grčki oficiri?“ pita Tsipras.

SIRIZA naglašava da odluka Vlade da uključi zemlju u vojne operacije trećih zemalja, koje nisu pod okriljem UN-a ili drugih međunarodnih organizacija u koje je Grčka uključena, “nosi velike i nepotrebne rizike”. Oni ističu da Mitsotakisova izjava o podršci Soleimanijevoj likvidaciji kao i odluka da se država aktivno uključi u sukobe na Bliskom Istoku “predstavljaju izuzetno opasan razvoj događaja”. / ibna