Tsipras: Grčka čini odlučan korak ka iskorištavanju svojih mineralnih bogatstava

Tsipras: Grčka čini odlučan korak ka iskorištavanju svojih mineralnih bogatstava

U prisustvu grčkog premijera, danas su potpisani ugovori za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u pomorskim regionima zapadno i jugozapadno od Krita.

Sporazum su u prisustvu ambasadora obe zemlje i grčkog ministra za životnu sredinu i energetiku, Giorgosa Stathakisa, potpisali američka kompanija Exxon Mobil, francuski Total i Hellenic Petroleum.

„Pored energetskog čvorišta, Grčka se transformiše u zemlju za proizvodnju energije“, rekao je Al. Tsipras u svom govoru. Kako je rekao, potpisivanje ugovora je kulminacija višegodišnjih napora i planiranja, čija provedba daje još jedan horizont i težinu već ojačanoj geopolitičkoj ulozi Grčke.

“Grčka čini odlučujući korak u korišćenju svojih mineralnih bogatstava”, rekao je on, ističući međutim da je preduslov za istraživanje ugljikovodika, “ali i faktor mira i saradnje u regionu, da prevlads logika dijaloga, saradnje i poštovanje međunarodnog prava ”.

Kako je kazao, gledajući Ankaru, “mi ne radimo kako bismo nekog impresionirali, ali radimo koordinirano, kako bismo ljudima dali perspektivu ekonomskog prosperiteta i energetske bezbednosti. I uvek u skladu sa međunarodnim pravom”.

Prema ugovoru, period istraživanja će trajati 8 godina (uz mogućnost produženja), pri čemu je obavezno provođenje seizmičkih i geohemijskih istraživanja i bušenja na dubinu od 4.000 metara.