Tsipras i Mitsotakis se obraćaju biračima uoči evropskih izbora

Tsipras i Mitsotakis se obraćaju biračima uoči evropskih izbora

Manje od nedelju dana pre evropskih izbora, premijer Alexis Tsipras i lider najveće opozicine partije, Nove demokratije, Kiriacos Mitsotakis nastavili su svoje kampanje mitinzima u Pireju i Haniji, Krit.

Obraćajući se pristalicama SIRIZA-e u najvećem grčkom lučkom gradu, Tsipras je rekao da su se pokušaji da se uvede “meta-demokratija” u zemlji propali, dodajući da je sada vreme da grčki narod odluči o svojoj budućnosti.

Premijer je naglasio da je prethodnih godina došlo do usklađenog napora da se kontroliše volja grčkog naroda, kao što je izraženo na opštim izborima 2015. godine, koji su doveli SIRIZU na vlast.

Premijer je predvidio da će se istraživanja javnog mnenja koja stavljaju njegovu stranku iza Nove demokratije pokazati pogrešnim u noći evropskih izbora 26. maja. U novom napadu na partiju desnog centra, Alexis Tsipras je rekao da je ND uvek stala na stranu ” naših najžešćih poverilaca”, dodajući da su “ljudi razumeli” razliku između politike koju predlaže vlada i one koju je predložila najveća opozicona stranka.

U međuvremenu, lider ND Kiriacos Mitsotakis završio je obilazak Krita porukom jedinstva prema biračima. Govoreći na mitingu na otvorenom, rekao je “zajedno ćemo pobediti, ujediniti se ali ne i podeliti”. Mitsotakis je dodao da će izbori 26. maja označiti početak “političke promene” u Grčkoj.

Konzervativni političar pokrenuo je novi napad na moralne akreditive premijera, ističući da se “pretvara da je isti kao većina građana […] i završava na putovanju jahtama”, što je povezano sa nedavnim otkrićem šta je premijer radio tokom odmora u leto prošle godine.

Mitsotakis je nastavio da kritikuje vladino upravljanje ekonomijom, naglašavajući da “Grci znaju šta su iskusili u protekle četiri godine i da ne žele da ih ponovo prožive”. On je dodao da planira usvojiti politike za jačanje rasta koje će koristiti svim grčkim građanima. Štaviše, ponovio je svoju namjeru da smanji poreze ako pobedi na opštim izborima ove godine, dodajući da neće slediti primjer premijera i obećati ono što ne može ispuniti.