Tsipras i Mitsotakis traže sankcije protiv Turske u Briselu

Tsipras i Mitsotakis traže sankcije protiv Turske u Briselu

Grčki premijer učestvuje na današnjem samitu EU sa dva glavna cilja. Prvo, da pošalje jasnu poruku Turskoj da odmah zaustavi kršenje međunarodnog prava i ilegalno bušenje u iparskoj EEZ-u. Istovremeno, Ankara je objavila da se njihov drugi brod za bušenje Yavuz kreće ka poluostrvu Karpasia.

Al. Cipras će, u punoj koordinaciji sa kiparskim predsednikom Nicosom Anastasiadesom, tražiti od evropskih lidera da ispitaju i iscrpe svaku mogućnost kako bi spriječili Ankaru da nastavi sa bušenjem odmah i bez odlaganja.

Međutim, ako upozorenja ne budu imala efekta, tražiće odgovarajuće mere i sankcije. Ranije danas, na pripremnom sastanku lidera Evropske socijalističke partije (ESP), Al. Tsipras je pozvao lidere naprednih stranaka da podrže inicijativu Atine i Nikozije da bi se jasno osudile akcije Ankare i da EU preduzme konkretne mere.

Kiriakos Mitsotakis, koji je u Briselu na sastanku Evropske narodne stranke, takođe se zalaže za sankcije protiv Turske. Lider Nove demokratije imao je sastanak sa kiparskim predsednikom, gde je bio informisan o dešavanjima u EEZ-u. Takođe je imao priliku da razgovara sa A. Merkelom i M. Veberom, kojima je ponovio podršku predsedništvu Evropske komisije.

Međutim, u isto vreme Al. Tsipras je postavio drugi cilj u Briselu – isključiti mogućnost da M. Veber, koji, prema grčkom premijeru, “deli umesto da ujedinjuje Evropu”, preuzme čelno mesto u Komisiji. Čak i na predsastanku ESP-a ponovio je svoju podršku socijalisti Francois Timmermansu, dok je takođe izjavio da se ne može postići konsenzus u vezi kandidature Manfreda Vebera.

“Progresivni lideri Evropske unije ne mogu prihvatiti kandidata koji je svoje mišljenje izražavao ekstremnim terminima protiv zemalja Evropskog juga, ali i protiv naših zajedničkih vrednosti kao što su solidarnost i socijalna konvergencija”, rekao je Al. Tsipras.

Napominje se da će nakon saopštenja sa samita o turskim provokacijama i kršenjima, ministar spoljnih poslova G. Katrougalos pozvati političke lidere da ih detaljno informiše./ibna