Tsipras je odlučio obnoviti partiju SIRIZA

Tsipras je odlučio obnoviti partiju SIRIZA

Dok je grčki premijer Kyriacos Mitsotakis vodio svoj prvi sastanak Kabineta nakon pobede na opštim izborima prošle nedelje, njegov prethodnik, lider opozicione stranke SIRIZA, Alexis Tsipras, okupio je u sredu politički sekretarijat levičarske stranke kako bi procenio rezultate izbora.

Na maratonskom sastanku koji je trajao više od pet sati, visoki funkcioneri SIRIZE su procenili poraz od konzervativne Nove demokratije za 8,3 procentnih poena. Prema nekim izvorima, Alexis Tsipras je kazao da je izborni rezultat postavio SIRIZA kao glavnu progresivnu stranku u državi.

Nakon što je osvojila 31,8 odsto glasova i značajno poboljšala svoj rezultat u odnosu na evropske izbore u maju, očekuje se da će SIRIZA dinamično osporavati Mitsotakisovu administraciju u svim oblastima politike sa ciljem da iznese alternativne, progresivne predloge koji bi mogli osvojiti podršku javnosti.

Prema mišljenju analitičara, Alexis Tsipras će sada nastojati da nastavi sa svojom namjerom da transformiše SIRIZU u “progresivnu alijansu” snaga s levice i centralnog dela političkog spektra, te da partiju pretvori u “radikalan socijalno-demokratski” politički entitet. To će neizbežno dovesti do daljnjeg pritiska na Socijalistički pokret za promene koji posljednjih godina gubi pristalice i funkcionere koji prelaze u SIRIZU.

Osim toga, od bivšeg premijera se očekuje da se osloni na mlađu generaciju političara kako bi ostvario svoju viziju, s ciljem povratka na vlast. Među njima su bivši ministar rada Efi Achtsioglou, bivši ministar unutrašnjih poslova Alexis Haritsis i bivši kandidat za gradonačelnika Atine Nasos Iliopoulos.

Uzimajući lekcije iz iskustva Laburističke partije Velike Britanije, SIRIZA će navodno postaviti cilj da proširi bazu partije i da upiše 150.000 – 170.000 novih članova do narednog kongresa, koji se očekuje do kraja 2019. godine.

U međuvremenu, kako bi bila organizovana opozicija Novoj demokratiji od prvih dana Mitsotakisovog mandata, parlamentarna grupa SIRIZA sastaće se u ponedjeljak kako bi razgovarala o strategiji./ibna