Tsipras kaže da je na izborima “dobio poruku”; obećanja da će pomoći srednjoj klasi

Tsipras kaže da je na izborima “dobio poruku”; obećanja da će pomoći srednjoj klasi

U svom prvom intervjuu od gubitka na evropskim i lokalnim izborima, grčki premijer Alexis Tsipras izjavio je javnoj televiziji ERT u utorak uveče da premijer prvi treba da “izvuče poruku iz evropskih izbora” i onda i da zakaže opšte izbore.

Alexis Tsipras je u intervjuu ponovo govorio o rekordima njegove vlade i uspesima u ekonomiji, ističući da je bio u mogućnosti da primeni vlastitu kombinaciju ekonomske politike od kraja sporazuma o finansijskom spašavanju u avgustu 2018. godine.

Grčki premijer je predvideo da će se pojaviti većina koja će omogućiti da se nova vlada formira nakon opštih izbora 7. jula i da neće biti potrebe za ponovnim glasanjem.

On je potom napao manifesto glavne opozicione stranke, Nove demokratije (ND), tvrdeći da će obećanja lidera opozicije Kiriacosa Mitsotakisa, kako izgleda, koštati preko sedam milijardi eura, što bi se verovatno povećalo smanjenjem potrošnje. Tsipras je dodao da ND ima “skrivenu agendu” kada je u pitanju vlast, dok će vlada Sirize nastojati da pomogne srednjoj klasi da se oporavi od krize.

Tsipras je rekao da u parlamentarnu proceduru planira uputiti zakon koji bi definisao smanjenje izuzeća od poreza na dohodak pre vanrednih izbora. Mera bi stupila na snagu iduće godine. Premijer je takođe pozvao ND da podrži zakon, koji će biti na glasanju sledeće nedelje.

Međutim, Mitsotakis je u intervjuu ranije ove sedmice izjavio da njegova stranka neće učestvovati u bilo kojoj debati ili glasanju o zakonu u parlamentu, ističući da “pre svega Dom ne bi trebao uopšte da radi” zbog vanrednih izbora.

U saopštenju objavljenom u utorak uveče, glavna opoziciona stranka saopštila je da se “čni da se Tsipras ni malo ne kaje”, odbijajući da prizna poruku koju su mu glasači poslali putem evropskih i lokalnih izbora. Stranka je optužila vladu da je parlament pretvorila u “praonicu” kako bi uoči vanrednih izbora usvojila zakone koji su povoljni za Sirizu.

“Očigledno, on nije u stanju da shvati da građani odbrojavaju dane do dolaska političkih promena koje odavno žele”, navodi se u izjavi ND-a o Tsiprasovom intervjuu./ibna