Tsipras, Kotzias, Zaev i Dimitrov objavili poruke u znak sećanja na drugu godišnjicu potpisivanja Prespanskog sporazuma

Tsipras, Kotzias, Zaev i Dimitrov objavili poruke u znak sećanja na drugu godišnjicu potpisivanja Prespanskog sporazuma

Dve godine nakon potpisivanja Sporazuma iz Prespe, protagonisti istorijskog čina Zoran Zaev, Alexis Tsipras, Nikos Kotzias i Nikola Dimitrov objavili su poruke na društvenim mrežama kako bi proslavili ovu prekretnicu.

Bivši premijer i predsednik SIRIZA Alexis Tsipras u postu na svojoj ličnoj Fejsbuk stranici proslavio je drugu godišnjicu Sporazuma iz Prespe.

„Pre dve godine sreli smo se u Prespi kroz koju su tokom istorije prolazili pobednici i poraženi, oni koji su trijumfovali i tragični junaci.

Obraćali smo se našim narodima, narodima Balkana, koji su se borili za svoju slobodu, ali su i prišli kroz muke a još uvek ih muče otrovi nacionalističke mržnje, međunarodnih sukoba i bratoubilačkih ratova.

I dokazali smo jednom zauvek da u istoriji Balkana ne trebaju postojati pobednici i gubitnici. Dovoljno je poštovanje i snažna volja za zajedničku budućnost mira i razvoja.

Grčka je bila na pravoj strani istorije. To dokazuju u praksi čak i oni koji su se borili protiv Sporazuma.

Oni koji su govorili o “izdaji” i “nacionalnom povlačenju”. Oni koji su šetali rame uz rame sa nacionalistima i borcima Zlatne zore.

To su isti oni koji danas slave odnose zemlje sa Severnom Makedonijom i ulogom zemlje u oživljavanju evropske perspektive Zapadnog Balkana, u najtežim vremenima.

Istorija odaje počast onima koji je pišu. Ne onima koji se vuku za njom”.

Bivši premijer i lider SDSM-a Zoran Zaev, u poruci na Facebooku, takođe se poziva na Sporazum iz Prespe, analizirajući zašto ga je vredilo potpisati.

„Danas se obeležava tačno dve godine od kako smo potpisali Sporazum iz Prespe. Danas možemo slobodno reći. Pobedio si!

Vredilo je to jer smo postali punopravna članica najjačeg vojno-političkog saveza na svetu – NATO. Sedimo za istim stolom, rame uz rame sa najuspešnijim, najrazvijenijim i najjačim. Naša makedonska budućnost je sigurna, a granice su zauvek bezbedne.

Isplatilo se zato što nas je Sporazum iz Prespe približio Evropskoj uniji i konačno smo otvorili vrata ulasku u EU. Nakon 15 godina čekanja, započinjemo pregovore o pristupanju. NATO i EU naša su snažna podrška razvoju, ali i rešavanju izazova i rizika poput koronavirusa. U prošlosti smo od njih dobili mnogo pomoći i podrške.

Isplatilo se jer danas imamo susede koji nas snažno podržavaju. U našem procesu pridruživanja NATO-u i EU, Grčka  sada ne samo da nas ne ometa, već čak pomaže u našem bržem pristupanju.

Vredilo je, jer smo svojoj deci pružili sigurnu budućnost, rastuću ekonomiju i nova partnerstva i prijateljstva. Dali smo značajan doprinos stabilnosti u regionu i postali smo sjajan primer svima. Mi idemo napred! “

Bivši ministar spoljnih poslova i pionir Prespanskog sporazuma, lider Pratto pokreta Nikos Kotzias objavio je na Tvitteru i obratio se svom starom kolegi i aktuelnom ministru spoljnih poslova Severne Makedonije Nikoli Dimitrovu:

„Prošle su dve godine, prijatelju. Život nas je osvetio.

Promovisali smo saradnju i prijateljstvo između naših ljudi i naših zemalja.

Na pravoj smo strani istorije. Pretvorili smo Istoriju iz zatvora u školu za budućnost”.

Nikola Dimitrov odgovorio je na poruku Nikosa Kotziasa, riječima Nelsona Mandele, „uvek se čini nemogućim dok se ne uradi “. Dokazali smo, prijatelju, da su čuda moguća. Da i mi na Balkanu možemo razrešiti nerešive sporove na evropski način. Napravili smo naše zemlje, i u pozicijama i u prijateljstvu, većim“. / ibna