Tsipras Mitsotakisu: “Morate zaustaviti Oruč Reis”

Tsipras Mitsotakisu: “Morate zaustaviti Oruč Reis”

Šef SIRIZA- Naprednog saveza zahteva vanredni samit za raspravu o sankcijama protiv Turske.

Govoreći nakon sastanka sa premijerom Grčke, Kyriakosom Mitsotakisom, predsednik SIRIZA-Napredni savez pozvao je na momentalno organizovanje vanrednog samita EU u cilju rasprave o sankcijama protiv Turske, naglašavajući mu da „treba da zaustavi operacije bušenja koje obavlja turski brod Oruč Reis“. Sastanak je održan u kancelariji premijera u Parlamentu, u okviru brifinga sa političkim liderima o Evropskom savetu i dešavanjima sa Turskom.

“U posljednjih osam meseci došlo je do opasne eskalacije turske agresije, kako na istočnom tako i na srednjem Mediteranu”, rekao je Tsipras.

„Protiv ove eskalacije“, nastavio je lider opozicije, „zemlja mora da uspostavi nacionalnu strategiju. A za to su potrebne političke konsultacije. Gospodin Mitsotakis me danas obavestio. Ali, obaveštenje dolazi u trenutku kada se cela flota Turske nalazi na jugoistoku Krita, Rodosa i Kasteloriza, i kada je kršenje naših suverenih prava već poznato. To su seizmička istraživanja unutar grčkog kontinentalnog pojasa. Nadamo se da se ove pretnje ne mogu realizovati “.

“Međutim, poruka koju sam danas preneo Mitsotakisu bila je jasna”, dodao je Tsipras:

„Morate sprečiti da Oruč Reis deluje unutar grčkog kontinentalnog pojasa. Na ovaj način, zemlja i njene oružane snage su se uspešno vratile u oktobru 2018. godine “.

„Takođe sam preporučio – nakon sporazuma sa Italijom o Ekskluzivnoj ekonomskoj zoni – da proširimo naše teritorijalne vode na 12 nautičkih milja u Jonskom moru, da intenziviramo pregovore sa Egiptom za uspostavljanje granice ekskluzivne ekonomske zone i – ako se gore navedeno smatra nemoguće – takođe nastaviti sa širenjem naših teritorijalnih voda južno i istočno od Krita do 12 milja“, rekao je predsednik SIRIZA-Napredni savez.

“Takođe sam imao priliku da sa Mitsotakisom razgovaram o stavu Evrope. Evropa mora da preuzme odgovornost. Razlike su uglavnom evro-turske. Evropska prava se krše kada se krše suverena prava Grčke. U meri u kojoj postoji eskalacija, a ne deeskalacija u narednom periodu, zamolio sam Mitsotakisa, savetovao sam ga, da zatraži vanredni Samit, kako bi se razgovaralo o sankcijama protiv Turske“.

Zaključno, Tsipras je primetio: „Naša razlika sa Turskom je jedna i jedina. Kontinentalni je pojas identifikovan sa ekskluzivnom ekonomskom zonom. Ne postoje druge razlike. Ugovor i Lozane ne može biti predmet pregovora, sive zone u Egeju ne postoje, tursko-libijski sporazum ne postoji, ilegalan je. Prema tome, postoji samo jedna razlika između nas. Ovaj spor moramo rešiti dijalogom sa Turskom na temelju međunarodnog prava, ali ne pod režimom pretnji i ucena”. / ibna