Tsipras na putu da se sukobi sa članovima SIRIZE oko njene budućnosti

Tsipras na putu da se sukobi sa članovima SIRIZE oko njene budućnosti

Lider najveće opozicione stranke u Grpkoj SIRIZA, Alexis Tsipras, suočava se sa nadolazećim sukobom kako bi ubedio članove svoje stranke da odobre promene koje želi da unese u ovu levičarsku stranku pre presudnog kongresa kasnije ove godine.

Lojalisti koji podržavaju Tsiprasovu viziju pomeranja SIRIZE ka levom centru političkog spektra i promenu imena stranke tako da odražava „progresivnu“ promenu, naišli su na snažno protivljenje levičarskih frakcija i posebno Grupe od 53, koju predvodi bivši Ministar finansija Euclid Tsakalotos.

Sastanak Centralnog komiteta stranke tokom vikenda potvrdio je da je sukob Tsiprasa sa Tsakalotosom i drugim istaknutim protivnicima – poput sekretara Panosa Skourletisa i uticajnog poslanika Nikosa Filisa – u najmanju ruku žestok. Bivši premijer je uspeo da dobije marginalno odobrenje za uloge koje će novi članovi igrati u stranci, dok je odluka o promeni imena stranke odložena.

Oko 22.000 novih članova prijavilo se za stranku putem postupka registracije preko interneta koji je započeo Tsipras nakon što je SIRIZA izgubila izbore prošlog jula od stranke desnog centea, Nove demokratije. Oni će glasati na izborima delegata za Kongres stranke, uprkos snažnom protivljenju gotovo polovine članova Centralnog komiteta.

Obraćajući se sastanku, Tsipras je navodno pozvao članove da se ne protive širenju baze stranke kako bi zaštitili svoje uloge. Sekretar stranke Panos Skourletis, sa svoje strane, istakao je da su neki zvaničnici bliski lideru stranke pokušali da drže priču o tome da Tsipras ima “unutrašnje rivale” koji ne žele da se stranka promeni.

Konačno, 83 stranice pregleda rada Tsiprasove Vlade gotovo su jednoglasno odobrili članovi Komiteta stranke. Posmatrači kažu da bivši premijer nije bio oduševljen dokumentom, strahujući od toga da bi stranka mogla uroniti u unutrašnje prispitivanje te da bi njegova uloga vođe mogla biti dovedena u pitanje./ibna