Tsipras o radu Vlade po pitanju izbeglica: Provokativno i nestručno

Tsipras o radu Vlade po pitanju izbeglica: Provokativno i nestručno

Tokom obilaska birača u pokrajini Epir, bivši grčki premijer i lider najveće opozicione stranke Alexis Tsipras oštro je kritikovao vladu zbog načina na koji rešava problem izbeglica i migranata. Kritike su upućene u svetlu zakonodavnog akta i zahteva za izuzeće zemljišta za osnivanje zatvorenih prihvatnih centara, koji nisu dobili podršku vlasti i građana na ostrvima.

„Situacija je postala izuzetno teška; naša ostrva su prepuštena sama sebi, nema planiranja, postoji samo ekstremna retorika bez stvarnog plana“, rekao je bivši premijer, naglasivši da „nemamo šta da se nadamo, osim pokretanju novih, većih problema“.

Tsipras smatra da se Mitsotakis opredelio da donese sistemski zakonodavni akt – predviđen ustavom u vanrednim situacijama i kada ne postoji mogućnost odlučivanja u Parlamentu – jer “ni njegovi vlastiti poslanici ne bi glasali za Predlog zakona o rekviziciji zemljišta kako bi bili izgrađeni zatvoreni prihvatni centri na ostrvima“.

Takođe je kritikovao Vladu za njeno antidemokratsko i neustavno ponašanje, optužujući je da ne rešava problem, ni sa rekvizicijom za “zatvorene centre” niti sa plutajućom barijerom od 2,7 km, “dok se naša obala u Egejskom moru proteže na desetine hiljadama kilometara”. “Kao da su izbeglice i imigranti koji kreću prema Grčkoj obična naftna mrlja”, primetio je Tsipras.

Istovremeno, stvari na ostrvima se zagrijavaju do krajnosti. Severnoegejski region odlučio je da prekine svu saradnju sa centralnom Vladom sve dok se intervencije u zakonskim rešenjima ne povuku jer su izazvale teške reakcije reakcija, pošto više od 45.000 azilanata trenutno boravi na Lesvosu, Hiosu, Samosu, Kosu.

Sa svoje strane, Vlada govori o hitnoj meri pošto nije ostalo mesta za dijalog. „U nekom trenutku smo morali da zaustavimo sve razgovore i da odemo da radimo ono što su ljudi zapravo tražili od nas. A to je da ponudimo rešenja“, rekao je odgovorni ministar za imigraciju N. Mitarakis. “Vlada neće odstupiti”, rekao je portparol vlade, napominjući da “imamo dobru saradnju i sa regionalnim guvernerom i sa gradonačelnicima i sa lokalnim vlastima”. / ibna