Tsipras o turskim provokacijama: “Grčka mora odgovoriti na koordinisan i odlučan način”

Tsipras o turskim provokacijama: “Grčka mora odgovoriti na koordinisan i odlučan način”

Lider grčke opozicione stranke SIRIZA, Alexis Tsipras poslao je snažnu poruku protiv neprijateljske aktivnosti Ankare i Erdoganovih zapaljivih izjava, ističući potrebu za koordinisanim odgovorom s grčke strane.

„Bez obzira na greške koje je aktuelna Vlada napravila u upravljanju izbegličkom krizom, stav Turske i Erdogana može se opisati jednom rečju: Drskost. Zemlja mora reagovati na bezobrazluk na koordinisan i odlučan način, daleko od nacionalističkih tvrdnji i reakcija preko kolena, ali i sa osećajem patriotske odgovornosti“, naglasio je predsednik SIRIZA.

Osvrćući se na najnovija zbivanja, naglasio je da su provokacije Turske poslednjih dana opasno pojačane. Posebno je spomenuo pokušaje potapanja plovila grčke Obalske straže i preleta turskog F-16 nad severnim Evrosom koji se dogodio danas. “Ovo predstavlja neviđenu i opasnu eskalaciju”, primetio je.

U isto vreme napao je turskog predsednika i optužio ga da „ekstremno govori o našoj zemlji. Upoređuje nas s nacistima i pokušava stvoriti imidž zločinačke zemlje koja ne poštuje međunarodno pravo“.

“Nisam siguran da li to radi da bi pripremio javno mnenje svoje zemlje za agresivne akcije protiv Grčke, ili da bi se jednostavno pregovarao za veće ustupke sa evropskim rukovodstvom”, naglasio je, dodavši:

„Ono što znam je da je za Tursku, koja ilegalno zauzima Severni Kipar i deo Sirije, koja stalno krši međunarodno pravo u regionu, i za tursko rukovodstvo koje svakodnevno čini kršenja ljudskih prava pretvarajući se da je arbitar ljudskih prava i međunarodnog prava,  jednostavno previše da napadaju Grčku”. / ibna