Tsipras podiže tenzije: Zakon o povoljnostima koji nas vraća u dane MMF-a

Tsipras podiže tenzije: Zakon o povoljnostima koji nas vraća u dane MMF-a

Bivši grčki premijer a sada lider opozicione SIRIZE, Alexis Tsipras govorio je u jednom svom obraćanju o zakonu koji predstavlja “obavezujuće povoljne amandmane” i poklone za interese biznismena i Mitsotakisove Vlade. “Period milosti, imuniteta i plemenitosti je završen,” rekao je on, obraćajući se Vladi. “Ovo nije zakon, ovo je praonica”.

Bivši premijer je izašao za govornicu Parlamenta i žestoko napao Vladu i njen razkvojni zakon kojeg je nazvao “sve osim razvoja”, te je kritikovao izbor premijera Kyriakosa Mitsotakisa da se ne pojavi na sednici, iako je zakon veoma važan. “Sramota ga je da brani predviđene pogodnosti,” rekao je šef SIRIZE.

“Vraćamo se na dobro poznati put kada je vladalo političko osoblje koje je držalo ministarstva u periodu koji nas je odveo u bankrot,” rekao je Tsipras. Takođe, govoreći o amandmanima koje sadrži “zakon dugačak desetine hiljada stranica”, Tsipras je rekao da postoji “zakon u zakonu”, zasnovan na “ideološkoj opsesiji koja nas vodi nazad prema memorandumskim zakonima, ali bez prisustva bilo memoranduma ili MMF-a”.

Posebno se obrušio na ministra za razvoj, Adonisa Georgiadisa, zbog optužbi koje je izneo u vezi sa slučajem Novartis, pri čemu ga je nazvao “Džokerom” na političkoj sceni i u Vladi. Georgiadis, koji je pod istragom jer je bio ministar zdravlja u to vreme, rekao je u jednom švajcarskom dokumentarnom filmu da “Novartis možda korumpira doktore, ali i čuva živote”, što je izazvalo žestoke reakcije.

U odgovoru na Tsiprasovo pitanje “na koja je mislio”, rekao je da su Tsipras i bivši ministar zdravlja Polakis mogli uzeti mito. Kasnije je, u jednoj TV emisiji, rekao da nema nikakve dokaze za to. “Bruka sam sebe,” komentarisala je glavna opoziciona partija.

Slučaj Novartis se vratio u centar pažnje nakon otkrića jednog od zaštićenih svedoka – koji je kasnije otkrio svoj identitet a zatim izmenio prvobitni iskaz – da ga je šef Centralne banke, G. Stournas, ucenjivao i pretio mu, te da je to radio i sudijama.

“Ako je to istina, sami ćete sebi iskopati grob pred komisijom,” rekao je Tsipras pozivajući Vladu da odgovori: “Ko zaista vrši pritisak na svedoke? Ko su političari koji su rekli da će “slomiti sudije i svedoke kada vi dođete na vlast”? Stournas je sam govorio o dogovorima./ibna