Tsipras poziva evropske lidere da “implementiraju evroobveznice čak i bez Nemačke”

Tsipras poziva evropske lidere da “implementiraju evroobveznice čak i bez Nemačke”

Alexis Tsipras pozvao je lidere država koje su potpisale pismo u kojem se zalažu za izdavanje evroobveznica da budu spremni da usvoje odluku o evroobveznicama čak i bez Nemačke.

Predsjednik SIRIZA-e, dan nakon intervencije putem članka u Le Mondeu, stigao je na Facebook kako bi naglasio da jedino rešenje protiv nadolazeće krize „nije ni euroskepticizam i nacionalna izolacija, ni nastavak neuspjelih politika. Umesto toga, treba nam veliki i progresivni evropski dogovor “.

Nakon podrške javnosti prema predlogu evroobveznica kopredsednika nemačkog SPD-a Norberta Valter-Borgians-a, bivši premijer Grčke naglasio je da je postalo očigledno da „prateći Zelene, značajan deo socijaldemokratskih snaga se zalaže za progresivan odgovor na krizu uzrokovanu pandemijom koronavirusa “, naglašavajući da je to rešenje za koje se SIRIZA bori godinama.

„Uporno poštovanje zlatnih pravila i trajna štednja u budućnosti neće pružiti rešenja ni evropskoj strukturi ni evropskim društvima. Ono što će, međutim, učiniti je da će pružiti potrebni zamah evroskeptičkim silama da ubrzaju njeno uklanjanje“, napomenuo je, apelujući na države članice, koje su potpisale pismo kojim se poziva na izdavanje evroobveznica, da ne iduu sukobe nego da budu spremne da sprovede odluku. „Sa Nemačkom, ili bez nje“. „Ili u obliku evroobveznice ili na neki drugi način“.

Podseća se da je Al. Tsipras za Le Monde rekao da “ako je problem u onome što simbolišu euroobveznice, onda uvijek postoji mogućnost da se pronađe rešenje. Uvek postoje tehničke alternative koje se mogu imenovati na drugačiji način, ali daju iste rezultate “.

Svojom poslednjom intervencijom posebno je spomenuo mogućnost izdavanja velike ESM obveznice, što bi zauzvrat kreiralo otvorenu liniju finansiranja za države članice bez čekanja. „Jedini preduslov je da se ova likvidnost koristi za suočavanje sa krizama u zdravstvenom sektoru i ekonomiji, dajući prednost ljudima“.

U stvari, kako izveštavaju resursi, Al. Tsipras je već nekoliko dana u otvorenoj komunikaciji s evropskim zvaničnicima, političarima i liderima, koji su se složili s njegovom porukom i istakli potrebu da se nađe evropsko rešenje uz solidarnost i mere kao što je evroobveznica, čak i bez učešća Nemačke i Holandije. / ibna