Tsipras poziva made da pomognu u transformaciji SIRIZA

Tsipras poziva made da pomognu u transformaciji SIRIZA

Lider SIRIZA, najveće opozicione partije u Grčkoj, Alexis Tsipras, pozvao je mlade građane Grčke da podrže “novi početak” za levicu u ovoj zemlji. On se tokom vikenda obratio omladini partije na festivalu.

Govoreći na festivalu “SPUTNIK” u nedelju, bivši premijer je rekao da ” nema boljeg načina za ujedinjenje svih nas i objavu našeg novog početka, nego da gradimo veliku, otvorenu, demokratsku, a iznad svega mladu, partiju na levici.”

Tsipras je uputio poziv partije “svim demokratskim i naprednim građanima” da pomognu u pisanju novog poglavlja za levicu na političkoj sceni, objašnjavajući da je to napor koji će SIRIZA napraviti kako bi se transformisala u naprednu snagu novog vremena.

Dalje je pozvao birače između 17 i 35 godina da “uzmu SIRIZA u svoje ruke” i povedu partiju u budućnost. Tsipras je dodao da je prva vlada SIRIZA pomogla da zemlja izađe iz bankrota, usprkos protivljenjima sa kojima se suočila od strane “starog političkog sistema”.

Još uvek kaskajući za vladajućom Novom demokratijom u anketama nakon gubitka izbora u Julu, levo orijentisana SIRIZA namerava da pokrene plan približavanja birača levog centra svojim redovima, kako bi formirala savez koji bi mogao da pobedi stranku desnog centra Kyriakosa Mitsotakisa na izborima.

Stranka će uputiti novu političku deklaraciju građanima sa namerom da upiše hiljade novih članova u narednim mesecima, dok će Tsipras napraviti političku turneju kroz celu zemlju kao deo kampanje u kojoj će sa građanima razgovarati na demokratskim debatama.

Na kraju ovog procesa, očekuje se da će stranka održati kongres u prvom delu iduće godine kako bi, prema mišljenju analitičara, “restartovala” projekat napredne alijanse te transformisala SIRIZA u modernu snagu levog centra./ibna