Tsipras poziva stranake kadrove da podrže pomeranje SIRIZE prea levom centru

Tsipras poziva stranake kadrove da podrže pomeranje SIRIZE prea levom centru

Lider najveće grčke opozicione partije, SIRIZA, Alexis Tsipras pozvao je one koji se ne slažu sa njegovom vizijom za proširenje stranke da prestanu da potcenjuju napore na ovom poslu.

U intervjuu za Alpha TV, bivši premijer je rekao da je neslaganje prirodno, ali kad se pretvori u podrivanje kolektivnog napora, „svako treba ići svojim putem“.

Izvori koji su dobro upoznati sa stanjem i politikom unutar SIRIZE objašnjavaju da će najnovija Tsiprasova intervencija biti upozorenje frakcijama i istaknutim članovima – poput sekretara stranke Panosa Skourletisa – koji, čini se, prigovaraju pokušaju prelaska na levi centar političkog spektra.

Sastanak odbora zaduženog da isplanira novo lice glavne opozicione stranke, koji je odložen za 8. mart, smatra se ključnim za razvoj događaja u okviru SIRIZA-e.

Analitičari ističu da se očekuje da će Tsipras konačno uspeti da transformiše SIRIZU u „progresivnu alijansu“, ali uz veliku cenu, čak i u obliku podele. Međutim, članovi frakcije “grupe 53” – najjače grupe koja se protivila Tsiprasovim planovima – u utorak su jasno stavili do znanja da nema opasnosti od pobune ili podele.

Bez obzira na to, postoji snažan poziv da se bilo kakve promene u imidžu, imenu i politici stranke stave na narednu stranačku konvenciju, koja bi se trebala održati u maju. Smatra se da su u Tsiprasovom okruženju zabrinjuti činjenicom da bi zbog toga SIRIZA mogla doći u stanje unutrašnjeg preipitivanja, koje ne bi trajalo kratko.

Kako bi pojačao protivljenje stranke vladajućoj Novoj demokratiji i gurnuo njenu agendu stranke levog centra, očekuje se da se SIRIZA u narednim nedeljama fokusira na dva pitanja: vladino postupanje u vezi sa tekućom migrantskom i izbegličkom krizom i revizija sistema socijalnog osiguranja o kome će se neposredno raspravljati u Parlamentu.

Štaviše, bivši premijer Tsipras nastavit će rasprave na nivou stranke kako bi ubedio svoje kadrove da podrže prelazak SIRIZE bliže socijaldemokratiji. U tom kontekstu, on će prisustvovati još jednom sastanku Evropske socijalističke partije (PES) u Briselu u četvrtak/ibna