Tsipras: “Preduzeća i radnici su trebali dobiti podršku daleko ranije kako bi se izbegao strelovit rast nezaposlenosti”

Tsipras: “Preduzeća i radnici su trebali dobiti podršku daleko ranije kako bi se izbegao strelovit rast nezaposlenosti”

U intervjuu nemačkom listu Die Zeit, lider SIRIZA Alexis Tsipras izrazio je zabrinutost da bi se trenutna kriza u Grčkoj mogla razviti u stanje ekonomske recesije slično periodu 2012-2014. Zato je u odgovoru na jedno od pitanja naglasio da „mi nismo glavna opozicija koja broji smrtne slučajeve i diže prst u svakoj prilici da se raspišu na izbori, kao što je to bila Nova demokratija. Podržali smo Vladu u brzoj primeni policijskih mera i u zaštiti zdravstvenog sistema. Ali, mi ćemo biti strogi kritičari kada je u pitanju ekonomija“.

Upitan o reakciji Vlade na krizu, predsednik SIRIZA-e rekao je da se administracija nije bavila ekonomskim posledicama na vreme i u potrebnom obimu, u situaciji usred koje smo „mi verovatno jedina grčka Vlada koja naslednicima nije ostavila prazne fondove“. Kako je objasnio, „likvidnost je bila veća od 20 milijardi evra. Preduzeća i radnici trebali su dobiti podršku mnogo ranije da spriječe da se nezaposlenost poveća. Dobro smo se bavili pandemijom, ali posledice ekonomske krize biće mnogo ozbiljnije “.

„Kao rezultat ove politike“, nastavio je, „kompanije se sada suočavaju sa poteškoćama u zaduživanju i obezbeđivanju likvidnosti. Slobodnjaci, mala i srednja preduzeća ili poljoprivrednici uopšte nisu podržani“, izražavajući bojazan da „veliki talas bankrota dolazi na jesen“.

Upitan o paketu EU u iznosu od 750 milijardi evra, predsednik SIRIZA odgovorio je da taj iznos možda nije toliko visok koliko je predložio Parlament EU, ali „plan sadrži mnogo tačaka koje obezbeđuju političku solidarnost u Evropi“, dodajući da „obezbeđuje pravedniju raspodelu pomoći i opterećenja – u skladu sa mogućnostima i potrebama država članica“. Na pitanje šta on misli pod “poštenom raspodelom”, Alexis Tsipras je objasnio: “Pre svega, sredstva se moraju raspodeliti transparentno i sa tehničkim iskustvom. Imamo veoma loša iskustva u Grčkoj sa konzervativnim vladama koje su zloupotrebile evropske fondove“.

Kao odgovor na novinarsku napomenu da ovaj put možemo velikodušno potrošiti na EU, jer smo značajno uštedeli u poslednjim godinama, šef SIRIZA prokomentarisao je: „Vidite, upravo to nas razlikuje. Vi u Nemačkoj verujete da je štednja vrlo oprezna. Ali mogu vam dokazati da niste u pravu. Politika štednje stvara velike nejednakosti i kontradikcije i na kraju samo stvara začarani krug recesije. To guši ekonomiju umjesto da je jača. Smatram da su uravnoteženi budžeti oprezni. Nisam ljubitelj deficita koje su ostavile prethodne vlade u Grčkoj. Moja Vlada je izvukla zemlju iz tih deficita i stavila je na pravi put. Ali da nismo bili dužni slediti ovu krajnju politiku štednje, iz krize bismo izašli znatno ranije. Fiskalna politika i reforme su stoga potrebne sa perspektivom rasta i zelenih promena “.

Upitan o prisustvu trojke u Grčkoj, Alexs Tsipras je naglasio da je “trojka napravila veoma ozbiljne greške, koje je kasnije priznala i za koje je grčki narod morao da plati”. Takođe je napomenuo da je kancelarka Merkel svesna ovih grešaka i da ima iskustva iz velikih kriza. U ovom trenutku, upoređujući reakciju Nemačke na prethodnu krizu sa sadašnjom, on je podvukao: „Gospođa Merkel i ceo mehanizam kancelarstva, zajedno sa institucijama koje stoje iza njenih odluka, dobro znaju da se sada suočavamo sa sistemskim rizikom i situacija je drugačija. Tokom prethodne krize, bilo je poznato da Grčka predstavlja samo 1,5% ukupnog evropskog ekonomskog učinka, a neki izuzetno konzervativni političari želeli su je kazniti kako bi poslužili kao upozorenje za druge “.

Dodao je: „Ako danas ne pokažemo solidarnost, antievropske snage u Italiji, ali i Francuskoj, dodatno će se ojačati i na kraj će se podići krajnje desne stranke. Vlade severa moraju konačno objasniti svojim društvima koliko imaju koristi od EU “.

Osvrćući se na turizam, predsjednik SIRIZA rekao je da će gubici biti ogromni, „ali Grčka je sigurno odredište za putnike“, iako „postoje rizici, tako da sada sve mora biti učinjeno u skladu sa potrebnim merama bezbednosti“.

Upitan o eskalaciji problema sa Turskom, Alexis Tsipras je napomenuo da je, uprkos koracima koji su preduzeti tokom njegovog mandata premijera, „jasno da je Turska sve agresivnija na svim frontovima nakon pokušaja puča“.

Dalje je dodao: „Osim pitanja koja se tiču demokratije, možemo je videti i u eksploataciji izbeglica koje beže od grčko-turske granice, preletanju aviona preko ostrva poput Lesvosa i Rodosa, najavama operacija istraživanja u morskom područje iznad kritskog kopna i u ilegalnom tursko-libijskom memorandumu koji su zaključile ove dve strane. Turska mora da razume da su te jednostrane akcije u suprotnosti sa njenim interesima, koje može obezbediti samo na osnovu međunarodnog prava“. Što se tiče stava Nemačke o tom pitanju, s obzirom na to da će uskoro preuzeti predsedavanje EU, on je prokomentarisao: „Nemačka mora da iskoristi drugu polovinu evropskog predsedavanja s ciljem mnogo značajnijeg evro-turskog dijaloga. Kao što to čine Sjedinjene Države, EU mora staviti sankcije na sto u slučaju da Turska nastavi da ne poštuje međunarodno pravo, ali i pozitivne izglede za reviziju carinske unije ukoliko poštuje. Grčka mora preuzeti vodeću ulogu u ovom procesu“. / ibna