Tsipras sa sastanka Saveta PES: Mitsotakis nije tražio dodatne fondove za Grčku

Tsipras sa sastanka Saveta PES: Mitsotakis nije tražio dodatne fondove za Grčku

Alexis Tsipras uperio je prst na Kyriakosa Mitsotakisa jer nije tražio dodatna sredstva u okviru višegodišnjeg budžeta. Bivši premijer je naglasio da su u prvom višegodišnjem budžetu nakon krize smanjeni troškovi za socijalnu koheziju, a kriteriji za dodelu postali su još nepošteniji. “Posebno za Grčku, ovaj razvoj događaja je nepravedan i van bilo kojeg okvira političke etike”, primetio je.

Tsipras je istakao činjenicu da je za vreme svog mandata zatražio dodatna izdvajanja od 7,5 milijardi evra „kao minimalnu meru za priznanje žrtva koje je podneo grčki narod“, optuživši premijera da je izgubio ono što je stečeno. “Mitsotakis nije nastavio ovu borbu. Ne samo da je sve zajedno odbacio, on čak nije prisustvovao samitu koji je portugalski premijer organizovao da bi zatražio koaliciju i postavio okvir za grčku deklaraciju“, rekao je.

“Dakle, on danas ide na Samit ali bez nade da će učiniti nešto za budućnost zemlje”, dodao je, ističući da je doktrina predvidljivog partnera i prihvaćene samouprave koalicije i u spoljnoj politici i u Evropi osuđena na propast.

Očekuje se da će i glavni opozicioni lider govoriti o potrebi za proširenjem EU pokretanjem procesa pristupanja Severne Makedonije i Albanije – pod uslovom da se sprovedu obaveze Tirane prema grčkoj nacionalnoj manjini – što je takođe rekaotokom svog govora na temu proširenja u francuskom Senatu.

Ostaje da se vidi hoće li agenda u kontaktima koje će održati povodom sastanka Saveta Evropske Socijalističke Partije uključivati i pitanje „institucionalne diverzije“, kako je nazvao način na koji su Nova demokratija i KINAL postupali sa dešavanjima oko rada preliminarnog odbora za slučaj Novartis. Kako je najavio, u svim evropskim institucijama i organima EU, govoriće o štetnosti najavljenog  otkrivanja identiteta zaštićenih svedoka, kršenju pravila i zakona. / ibna