Tsipras samouveren pred Evropske izbore 26. maja

Tsipras samouveren pred Evropske izbore 26. maja

U intervjuu za Alfa TV u ponedeljak uveče, grčki premijer Alexis Tsipras je predvidio da će predstojeći evropski izbori biti bolji nego što su nedavna istraživanja javnog mnjenja pokazala.

Grčki premijer je dodao da će SIRIZA pobediti na opštim izborima koji će uslediti u oktobru. Tsipras je još jednom kritikovao lidera glavne opozicione stranke Kiriacosa Mitsotakisa, optužujući ga da ima “duboko anti-socijalnu agendu” i “ekstremne neoliberalne stavove”, kao što je promocija sedmodnevne radne sedmice.

Premijer je ponovio svoj poziv na televizijsku debatu sa Mitsotakisom uoči evropskih izbora 26. maja. Međutim, on je tvrdio da su ga njegovi savetnici naterali da odbije poziv zato što su se plašili da bi on mogao da izgubi poverenje zbog ekstremnih pogleda.

Upitan da li je nedavno predstavljeni skup mera pomoći “oportunističke” prirode, premijer je rekao “svaki put kada donesemo neku pozitivnu meru […] ona je označena kao predizborna mera”. On je dodao da “izbori mogu doći za pet meseci, ali mere ostaju zauvek”.

Osim toga, Tsipras je branio mere koje je prošle sedmice donela njegova vlada, tvrdeći da će one imati “pozitivan učinak” i da bi međunarodna tržišta reagovala na moguća “fiskalna isklizavanja” ako zaista postoje. On je rekao da bi Kiriacos Mitsotakis trebao da odluči da li će ili neće podržati mere koje pomažu najugroženijim Grcima.

Analitičari ističu da će Atina prvi put osetiti reakciju svojih kreditora na sastanku Evrogrupe u četvrtak, sa jasnijom naznakom o tome kako je paket pomoći primljen, s obzirom na glasanje za Evroparlament 26. maja.

Komentarišući sve veću podeljenost u grčkoj politici, premijer je rekao da je glavni šef opozicije odgovoran za eskalaciju negativne retorike u parlamentu. “Rečeno mu je da izbegava da govori o ekonomiji, tako da ne pravi nikakve greške”, rekao je on.

Upitan o slikama na kojima se odmara na luksuznoj jahti, rekao je: “Nemam šta da krijem, nemam prihoda, nemam zaliha […] Imam pravo da za sebe zadržim neke porodične i lične trenutke” ./ ibna