Tsipras se obratio Ankari tokom boravka u Tunisu – sastao se sa Abdulahom Gulom

Tsipras se obratio Ankari tokom boravka u Tunisu – sastao se sa Abdulahom Gulom

Alexis Tsipras je tokom boravka u Tunisu pozvao Tursku da poštuje međunarodno pravo i da ne narušava saradnju i stabilnost u Istočnom Mediteranu. Uzimajući reč na konferenciji Arapskog poslovnog instituta, bivši grčki premijer je naglasio: „Naši susedi moraju shvatiti da se odnosi ne mogu graditi na ovaj način (kršenjem međunarodnog prava), već samo međusobnim poštovanjem i dijalogom”.

Posebno se osvrnuo na način na koji se rešava pitanje izbeglica te na razgraničenje ekskluzivnih ekonomskih zona, naglašavajući da je tokom svih svojih susreta sa turskim predsednikom pokretao pitanje ponovnog otvaranja razgovora s Turskom o demarkaciji kontinentalnog pojasa još u 2016. godine. Turska se, kako SIRIZA ističe, odlučila za samo-marginalizaciju formiranjem novog činjeničnog stanja: „Republika Kipar postavlja isto pitanje od 2006. godine. Iako Turska nikada nije pokazivala nikakvo interesovanje, danas pokazuje prstom na nas tvrdeći da smo odlučili bez njih, pokušavajući da nezakonito nametnu rešenja u istočnom Mediteranu“, dodao je.

Na konferenciji, predsednik SIRIZA naglasio je potrebu za koherentnom strategijom EU za Mediteran fokusiranom oko MED7 (Grčka, Italija, Malta, Španija, Francuska, Portugal, Kipar) i evro-mediteranskim dijalogom. „To bi bilo u dijapazonu od pravednog i održivog rešenja za kiparsko pitanje do rešenja dveju država o kiparskom pitanju“.

Obraćanje Alexisa Tsiprasa bivšem predsedniku Turske Republike Abdullahu Gulu, koji je prisustvovao konferenciji, izazvao je pažnju. Osvrćući se na reforme tadašnje novoizabrane turske vlade početkom 2000-ih, Tsipras je podvukao njihov značaj, „za izvlačenje vaše zemlje iz teške finansijske situacije u to vreme; oslobađanje od MMF-a i zajmodavaca; smanjenje siromaštva; dizanje Turske na noge s jakom ekonomijom; približavanje EU, a posebno Grčkoj i produbljivanje korena demokratije, na primjer, smanjenjem vojnih snaga i pružanjem mnogo većih prava manjinama“.

Tsipras i Gul imali su priliku da razgovaraju privatno tokom konferencije. Primećuje se da se Abdullah Gul, koji se sada distancirao od Recepa Tayyipa Erdogana, optužio turskog predsednika za saučesništvo, korupciju, nedostatak demokratije i prisvajanje vlasti. / ibna