Tsipras se sastao sa Junkerom u Briselu

Tsipras se sastao sa Junkerom u Briselu

Tokom posete Briselu, predsednik SIRIZA Alexis Tsipras se sastao sa odlazećim predsednikom Evropske Komisije Jean Claude Junckerom.

Tokom sastanka, Tsipras je zatražio implementaciju sankcija protiv Turske koje su donesene na Samitu u junu, u vezi sa ilegalnim aktivnostima u kiparskoj Ekskluzivnoj ekonomskoj zoni.

Pored toga, predsednik SIRIZA izneo je predsedniku Junckeru pitanje Severne Makedonije, naglašavajući da je pitanje unutrašnje kredibilnosti EU da sutra odluči da joj dodeli datum za početak pregovora o pristupanju.

Izvori iz SIRIZA kažu da je Juncker zahvalio predsedniku SIRIZA za konstruktivnu saradnju i pozitivan rad njegove vlade, koja je dala svoj doprinos u stabilnosti Evrozone te ojačala ulogu EU na zapadnom Balkanu, posebno potpisivanjem Prespanskog sporazuma.

S druge strane Tsipras je zahvalio Junckeru za podršku koju je pružao Grčkoj u vremenu krize, a posebno sprečavanje grčkih planova da napuste Evrozonu.

Juncker i Tsipras su razgovarali i o situaciji u Siriji, a predsednik SIRIZA je naglasio da embargo na oružje Turskoj mora biti uveden dok se invazija ne završi. Na kraju, razgovarali su i o izbegličkom pitanju te su se složili o potrebi poštenog pregleda Dablinskog sporazuma ali i o finansijske pomoći Turskoj, koja je primila sirijske izbeglice./ibna