Tsipras se sastao sa predsednikom EIB

Tsipras se sastao sa predsednikom EIB

Bivši grčki premijer Alexis Tsipras sastao se danas sa predsednikom Evropske investicione banke (EIB) Vernerom Hojerom, koji je govorio o izuzetno konstruktivnoj i efektivnoj saradnji koju je Evropska investiciona banka razvila sa vladom SIRIZA.

Kako je naglasio, u tom kontekstu postalo je moguće obezbediti likvidnost grčke ekonomije u oblasti malih i srednjih preduzeća u iznosu od dve milijarde evra godišnje, što je Grčku postavilo na prvo mesto apsorpcije sredstava od strane Evropske investicione banke.

Posebno je pomenuto prvo mesto koje je Grčka zauzela 2018. i 2019. u apsorpciji sredstava evropskim investicionim programom „Juncker“.

Predsednik SIRIZA podvukao je odlučujući doprinos te saradnje grčkoj ekonomiji i povratak pozitivnim stopama rasta. Oni su takođe razgovarali o klimatskoj krizi, ukazujući na potrebu sveobuhvatnih tranzicionih planova ka ekonomiji bez ugljenika.

S tim u vezi, složili su se o prioritetu u potpunosti korišćenja finansijskih alata EIB-a u cilju borbe protiv klimatske krize, postizanja održivog razvoja i obezbeđenja prelaska od zavisnosti od lignita za područja poput Zapadne Makedonije. / ibna