Tsipras se sastao sa Zaevom u Skoplju

Tsipras se sastao sa Zaevom u Skoplju

Predsednik SIRIZA Alexis Tsipras u ponedeljak posle podne se sastao sa premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevom. Tsipras je u Skoplju kako bi prisustvovao konferenciji magazina Economist za Severnu Makedoniju.

U središtu sastanka, koji se odvijao u srdačnoj atmosferi, nalazio se Prespanski sporazum, za koji Tsipras i Zaev tvrde da je to primer za mirno rešavanje sukoba na Balkanu i stvaranje perspektive za razvoj i produbljivanje odnosa između Grčke i Severne Makedonije.

Tokom sastanka, Tsipras i Zaev su naglasili” da smo pokazali da se na Balkanu možemo boriti protiv nacionalizma i  vizijom za budućnost prevazići introvertnost“, istovremeno upućujući poruku Evropskoj uniji, pozivajući je da učini isto i dadne zeleno svetlo početak pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom.

Pored toga, predsednik SIRIZA, u intervjuu za skopsku TV stanicu Alsat, opisao je kao “zločin” činjenicu da pitanje imena nije rešeno dugi niz godina.

„Zločin je bio u tome što nismo mogli da nađemo kompromis od početka, za rešenje pitanja imena kako bismo zbližilidva naroda . Mi smo dve susedne zemlje, nemamo šta da se razdvajamo; imamo puno toga što nas ujedinjuje. Dakle, bio bi zločin ako bismo dobili priliku posle 25 godina, a da sam je, zajedno sa Zoranom, umesto da iskoristim tu priliku, da rešimo problem, bacio u smeće. To bi bio zločin. A to bi bio zločin zato što smo Severnu Makedoniju, našu susednu zemlju ugurali u političku nestabilnost koja bi pokrenula destabilizujući razvoj dešavanja u širem regionu Balkana, a svi znamo koliko je taj region krhak“, rekao je Tsipras.

Takođe je rekao da pregovori koji su doveli do sporazuma iz Prespesa nisu bili lak zadatak.

„Neko ko je posmatrao sa strane mogao je misliti da je bilo lako jer mnogi ljudi kažu „dobro da nisi otišao predaleko jer si morao smisliti samo ime“, ali u stvari, iza imena, bilo je mnogo detalja koje je trebalo rešiti. Pitanja koja se odnose na kulturnu baštinu, koja su se odnosila na bilateralne odnose – niz poteškoća koje je trebalo ukloniti“, objasnio je predsjednik SIRIZA-e.

Tsipras bi trebalo da govori ujutro na konferenciji Ekonomista na temu „Sledeći koraci ka evropskim integracijama za zapadni Balkan – kako se balkanski pejzaž formira nakon sporazuma u Prespi“, u kome će učestvovati premijer Severne Makedonije, Zoran Zaev i bivši predsednik Evropskog parlamenta Martin Schulz./ibna