Tsipras se vraća iz Turske sa nadom i obećanjima

Tsipras se vraća iz Turske sa nadom i obećanjima

Piše: Spiros Sideris 

Dvodnevna poseta Aleksisa Tsiprasa Turskoj završena je susretom grčkog premijera sa predstavnicima Grka u Gradu (Istanbulu).

Grčki premijer doputovao je u Ankaru u utorak, 5. februara, gdje ga je turski predsednik Recep Tayyip Erdogan primio u posebno dobroj atmosferi, što je bilo očigledno i u izjavama dvojice lidera predstavnicima medija.

Obe strane, Grčka i Turska, pozdravile su posetu grčkog premijera, tokom koje je održan iskren dijalog o svim pitanjima o kojima se razgovaralo.

Oba lidera su izbegla eskalaciju razlika i usredsredila se na pozitivan program bilateralnih odnosa, iako su glavne razlike između dve zemlje bile u fokusu velikog dela diskusija.

U tom okviru, dve strane su se složile da održavaju bilateralne kontakte između ministarstava i ministara, kako bi se smanjile tenzije, da provedu pripreme za nastavak razgovora o kiparskom problemu, povećaju bezbednost, sarađuju u izbegličkoj krizi, kao i da aktiviraju zajedničke akcija u oblasti energije i ekonomije.

Veoma dobra atmosfera ove posete odrazila se i na večeri koju je Recep Tayyip Erdogan organizovao u čast grčkog premijera, na koji su pozvani ekumenski patrijarh, ali i grčki košarkaš Costas Sloukas, koji igra za Fenerbache.

U sredu, 6. februara, Alekis Tsipras, sa pratiocima i grčkom delegacijom, obišao je Aja Sofiju. Nakon toga je otišao na ostrvo Halki, gde ga je primio ekumenski patrijarh Vartolomej u Teološkom fakultetu, koji nosi isto ime.

Važno je napomenuti da je grčki premijer u tim posjetama bio u pratnji predstavnika predsjednika Republike Turske Ibrahima Kalina, moćnog čovjeka u političkom životu zemlje.

Nakon Halkija, Alekis Tsipras je otišao u palatu Dolmabahce, gde ga je primio bivši premijer i sadašnji predsednik Nacionalne skupštine Binali Iildirim./IBNA