Tsipras siguran da SIRIZA može pobediti na opštin izborima

Tsipras siguran da SIRIZA može pobediti na opštin izborima

U intervjuu za Alpha TV u sredu uveče, grčki premijer Alexis Tsipras priznao je da je napravio neke greške u svom četvorogodišnjem mandatu, te da je takođe potcenio stepen nezadovoljstva među biračima na prošlomesečnom glasanju za Evropski parlament.

Tsipras je rekao da je “dobio jasnu poruku” od naroda i da će vlada SIRIZE u naredne četiri godine još više raditi na promovisanju interesa “većine”, nad interesima privilegovanih.

Premijer je objasnio da očekuje da će opšti izbori 7. jula biti drugačije nego na galasnju za Evropski parlament, predviđajući da će pobeda Nove Demokratije od 9,5 poena u ovom sluaju biti poništena.

Na ekonomskom planu, premijer je napao guvernera Bank of Greece (BoG) Iannisa Stournarasa za procenu da se cilj od 3,5% primarnog suficita neće ispuniti ove godine. “Nije njegov posao da pravi polu-pečene projekcije”, rekao je Tsipras, dodajući da šef BoG-a očigledno pokušava da dadne podsticaj glavnoj opozicionoj partiji, Nova demokratija.

Komentarišući optužbe da je njegova vlada nametnula pretjerano oporezivanje srednjoj klasi, Tsipras je istakao da je administracija SIRIZA samo uvela 17% poreza koji se trenutno primjenjuju u Grčkoj, dok je ostatak nametnut prethodnim vladama.

U napadu na desničarsku Novu demokratiju, premijer je naglasio da će velike poreske olakšice koje je Kiriacos Mitsotakis obećao preduzećima i bogatima finansirati smanjenjem prihoda radne i srednje klase.

„Ono što oni predlažu kao velike poreske olakšice su odgovarajuća smanjenja i smanjenja troškova za plate, penzije, obrazovanje i socijalnu državu“, tvrdi on.

Na pitanje da li postoji strah od grčko-turskog incidenta u Egeju u narednim mesecima, Tsipras je rekao da ne postoji stvarna zabrinutost, dodajući da zemlja ostaje budna, uprkos tome što “nikada nema jače saveze od onih koje trenutno imaju”. Što se tiče najavljenih planova Turske za sprovođenje operacija bušenja unutar ekskluzivne ekonomske zone (EEZ) Kipra, Tsipras je rekao da će to biti ozbiljno kršenje suvereniteta države članice EU-a./ibna