Tsipras u Evropi traži da se Grčka uključi u buduće inicijative u vezi Libije

Tsipras u Evropi traži da se Grčka uključi u buduće inicijative u vezi Libije

Lider SIRIZE i bivši grčki premijer Alexis Tsipras će inicirati kontakte sa političkim grupama u politički naprednom evropskom prostoru kako bi se osigurala najšira moguća podrška zahtevu Grčke da se uključi u sve predstojeće inicijative oko libijskog pitanja.

Glavna grčka opoziciona stranka izrazila je zabrinutost, pošto je ministar spoljnih poslova tokom sastanka Saveta spoljnih poslova naglasio da Grčka „čeka“ svoj poziv u Berlinski proces, ali očigledno nije dobila nikakvu potvrdu o tom pitanju. Suprotno tome, SIRIZA ističe, zaključci procesa izričito govore da će „sve zemlje i međunarodne organizacije koje učestvuju na današnjem samitu u Berlinu“ učestvovati u Međunarodnoj komisiji osnovanoj pri UN-u za nadgledanje sprovođenja ovih odluka.

Za SIRIZU, koja ističe da Vlada snosi odgovornost za ne-učešće Grčke na Samitu u Berlinu o Libiji, obezbeđivanje učešća Atine u odborima koji će biti formirani predstavlja glavni prioritet, jer veruju da će se i ti odbori pozabaviti memorandumom Ankara-Tripoli koji je Grčka opisala kao „nevažeći“.

Glavna opozicijona stranka oštro je kritikovala postupanje grčke Vlade po tom pitanju, misleći na pretnju premijera da će uvesti veto, ali i da nećeu središte pažnje staviti predlog za širenje sankcija da uključe i ilegalne aktivnosti kod Krita.

“Umesto da se zaštiti od opštih odluka i proširi ih, kao što su bile sankcije protiv Turske koje smo postigli još u junu i koje su morale biti proširene na područje Kipra i jug Krita, krajnje ne shvatajući ništa oko evropskih pravila, govoreći o vetu pred evropskim institucijama po pitanju za koje nemaju nadležnosti“, naglasio je lider opozicije tokom obraćanja svojoj parlamentarnoj grupi.

Aleksis Cipras takođe je prozvao Kyriacosa Mitsotakisa zbog odbijanja da sazove Savet političkih lidera posle izbora predsednika Helenske Republike radi formiranja jedinstvene nacionalne strategije, kao što je to predložila SIRIZA. „Naravno, veoma smo zabrinuti zbog onoga što radi, a posebno zbog onoga što Vlada ne radi. I što se više Mitsotakis kreće napred bez znanja o rizicima i iluzijom o samodovoljnosti, to je veća i naša briga“, zaključio je predsednik SIRIZA. / ibna