Tsipras učestvuje na 16 + 1 samitu u Dubrovniku

Tsipras učestvuje na 16 + 1 samitu u Dubrovniku

Prema najnovijim informacijama, grčki premijer Alexis Tsipras bit će u Dubrovniku 12. aprila ove godine kako bi prisustvovao 8. samitu šefova vlada zemalja Centralne i Istočne Evrope i Kine.

Hrvatski grad će također biti domaćin 9. poslovnog foruma na kojem će se održavati sastanci kineskih i europskih kompanija.

Saradnja 16 + 1 uspostavljena je 2012. godine kako bi se promovisali poslovni i investicioni odnosi između Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope. Albanija, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija, Bugarska, Hrvatska, Češka Republika, Estonija, Mađarska, Letonija, Litvanija, Crna Gora, Poljska, Rumunija, Srbija, Slovačka, Slovenija i Grčka, kao pozvana nakon samita u Sofiji, su zemlje učesnice u ovoj saradnji.

Ova inicijativa, koja je dio kineskog projekta „One Belt One Road“, pruža poslovnim partnerima iz Kine i evropskih zemalja priliku za saradnju u raznim oblastima kao što su industrija, trgovina i investicije, infrastruktura, transport i ugostiteljstvo, energija, kultura, obrazovanje, turizma kao i mnogim drugim oblastima.

Od 16 država učesnica u saradnji, 11 su članice EU, od kojih je pet članica i jedinstvene valutne evrozone, četiri su zemlje kandidati za EU ​​i jedna potencijalna zemlja kandidat. Godišnji skupovi, poslovni sastanci i izjave predstavnika evropskih zemalja učesnica i Kine, s vremena na vreme, izgleda da oblikuju novi regionalni kontekst na evropskom kontinentu.

Odgovor EU na inicijativu 16 + 1

Saradnja Kine sa zemljama Centralne i Istočne Evrope, od kojih sve imaju “komunističku” prošlost, izazvala je reakciju EU. Funkcioneri EU smatraju da ova saradnja podriva evropske integracije, a zemlje učesnice deluju kao kineski “trojanski konj”.

Nije slučajnost da je u martu 2019. godine EU opisala Kinu kao „sistemskog suparnika“, što je neobična reakcija i retorika za evropsku praksu. Zbog toga EU traži od Kine da usvoji politiku „jedne Evrope“ dok EU podržava politiku „jedne Kine“.

Grčka i inicijativa 16 + 1

Učešće Grčke u inicijativi 16 + 1 potvrđuje ključnu ulogu koju Grčka ima za Kinu u regionu kao i za projekat „One Belt One Road“. Mnogi analitičari povezuju investicije Kine u COSCO u luci Pirej sa zemljama Centralne i Istočne Evrope.

Centralni plan Kine je i razvoj putne i železničke mreže koja povezuje Grčku preko Severne Makedonije, Srbije i Mađarske sa Centralnom i Severnom Evropom, potičući kineski ekonomski prodor u Evropi.

Podjednako važno je i učešće Alexisa Tsiprasa na „One Belt One Road“ forumu koji će se održati krajem aprila u Pekingu.