Tsipras vraća 13. penziju

Tsipras vraća 13. penziju

Trinaesta penzija je među merama koje će grčki premijer Alexix Tsipras objaviti u 19h u Zappeionu. Glasine o ovoj meri su sve konkretnije i sve pokazuje da je ta mera već u “rokovniku” premijera.

Konačni scenario za koji se čini da su se premijer Alexis Tsipras i ministar finansija Euklid Tsakalotos dogovorili je 13. penzija. Ako ne dođe do obaranja u narednih nekoliko sati, premijer će popodne objaviti trajnu isplatu 13. penzije za penzionere.

Po scenarijima koje je ekonimski tim ispitivao u Maximosu Megaronu, zvaničnom sedištu grčkog premijery, čini se da je odlučeno 13. penzija i da će popodne biti poznati svi detalji. Međutim, čini se da će 13. penzija biti trajna kategorija i da će biti isplaćena svakog Uskrsa.

Tačno vreme podnošenja zahteva za meru još nije odlučeno, drugim rečima, ne zna se da li će se 13. penzija isplati odmah ili kasnije.

Vladin cilj je da se ponovo uvede 13. penzija, ali ne u obliku “bonusa”, kao dividenda koja je data penzionerima. Iz tog razloga, početne informacije govore da su u prvom planu penzioneri sa niskim primanjima, na osnovu kriterija prihoda i imovine.

U Maximusu se planiraju i naredne donacije na osnovu budžetskog prostora od 5,5 milijardi eura koji vlada ima na raspolaganju iz trogodišnjeg ekonomskog plana do 2022. godine.

Bliski saradnik premijera i portparol vlade, Dimitris Tzanakopoulos, odgovarajući danas na pitanje za ANT1, da li će 13. penzija biti u novom paketu pozitivnih mera, je zatražio strpljenje do njihovog objavljivanja i naglasio da je Ugovor o merama ograničenja završen.

Zbog toga, u Maximusu Megaronu već odbrojavaju vreme do konačne najave, jer će konačna odluka biti donesena na sastanku premijera i ekonomskog tima./ibna