Tsipras – Zaev: Moramo nadoknaditi izgubljeno vreme i izgraditi drugačiju priču za Balkan

Tsipras – Zaev: Moramo nadoknaditi izgubljeno vreme i izgraditi drugačiju priču za Balkan

Ovo je istorijska poseta čiji je cilj da ostavimo  mržnju i podelu iza sebe i da izgradimo mostove saradnje i razumevanja. To je izjavio grčki premijer Aleksis Tsipras u Skoplju nakon sastanka sa svojim kolegom Zoranom Zaevom. On je rekao da sa premijerom Zaevom gradi drugačiju priču za Balkan kroz implementaciju Prespanskog sporazuma i izgradnjom poverenja između dve zemlje.

“Ovo su uspešni napori ne samo za Grčku i Severnu Makedoniju, već i za Balkan i Evropu”, rekao je Tsipras.

Grčki premijer je rekao da je ovo prva poseta grčkog premijera susednoj državi, a prema njegovim riječima, trebalo je 30 godina da se uspostave normalni odnosi između dve zemlje.

“Zato moramo da nadoknadimo izgubljeno vreme”, rekao je grčki premijer, dodavši da su on i Zaev razgovarali o saradnji u okviru NATO-a, ali i u smislu regionalne saradnje. Prema njegovim riječima, Grčka će podržati Severnu Makedoniju u njenim naporima i reformama kako bi postala dio EU.

„Ova zemlja može igrati veoma važnu ulogu, jer povezuje Grčku sa Srbijom. Ekonomija je bila u fokusu ovog sastanka i moramo intenzivirati naše napore“, rekao je Tsipras.

Dvojica premijera izjavili su da su imenovali koordinacioni odbor koji će podržati proces saradnje, a posebno ekonomsku saradnju.

Tsipras je takođe govorio o spomenicima koji su bili deo projekta Skoplje 2014, naglašavajući da će dileme o ovom pitanju uskoro biti razjašnjene. Tsipras je takođe rekao da ovi spomenici pripadaju grčkoj antici.

Dvojica premijera su takođe obećali da će naporno raditi na otvaranju novih radnih mesta, da će više raditi na turizmu, trgovini, kulturi, itd. Prema njima, ove godine će biti uspostavljen zajednički komitet eksperata koji će se baviti nerešenim pitanjima. Premijer Zoran Zaev je rekao da je ovo prvi put da Republika Severna Makedonija dočekuje grčkog premijera.

„Do sada smo gubili mnogo vremena. Pred nama je mnogo mogućnosti. Dve zemlje su pokazale da bi hrabrim odlukama mogle shvatiti šta se do juče smatralo nemogućim. Prespanski sporazum će služiti interesima obe zemlje. Za tri godine se nadamo da ćemo rešiti sva nerešena pitanja”, rekao je Zaev, dodajući da su potpisani važni sporazumi u oblastima odbrane, granica, transporta, energetike, digitalizacije, zdravstva, poljoprivrede, itd. Zaev je takođe rekao da će u Kavadarcima biti otvoren granični prelaz.

Dvojica premijera su takođe odgovorila na pitanja o tome da su opozicije u obe zemlje protiv Prespanskog sporazuma. Prema njima, ovaj proces je nepovratan i mora imati veću podršku.

Posle sastanka sa Zaevom, Tsipras se takođe sastao sa predsednikom parlamenta Talatom Džaferijem i prisustvovao je poslovnom forumu na kome je učestvovalo oko 400 poslovnih predstavnika iz Grčke i Severne Makedonije. / ibna /