Tsipras žestoko napao Mitsotakisovu vladu

Tsipras žestoko napao Mitsotakisovu vladu

U velikom intervjuu za OPEN TV u utorak, lider najveće opozicione stranke SIRIZA Aleksis Tsipras oštro je napao Vladu koju predvodi Nova Demokratija na čelu sa Kyriacosom Mitsotakisom.

Bivši premijer kritikovao je predloge vladajuće stranke u tekućoj reviziji Ustava, tvrdeći da se nije uspela nositi sa tim i bitno promeniti članove na smisleni način.

Zatim je kritikovao nedavni amandman na krivični zakonik, za koji je rekao da ga je Vlada promenila samo kako bi se navodno pozabavila upotrebom Molotovljevih koktela.

Tsipras je kritikovao i ono što on smatra Vladinim i medijskim ćutanjem oko nedavnog izveštaja Financial Timesa koji tvrdi da je nedavno doneta revizija krivičnog zakonika „klimanje glavom“ za pranje novca.

Pozvavši premijera da dadne svoje viđenje ovih optužbi, Tsipras je tvrdio da se Mitsotakisova administracija brine ob„bankarima i kriminalcima sa belim okovratnicima čija je imovina oduzeta“, a mediji u Grčkoj su na to zatvorili oči.

Upitan da prokomentariše izmene koje će biti uvedene u proces izbora predsednika Helenske Republike, Alexis Tsipras je izrazio podršku sadašnjem predsedniku, Prokopisu Pavlopulosu.

“On je dobar predsednik koji je odan zemlji i svojoj dužnosti”, rekao je lider SIRIZA dodajući da bi predložene promene Nove demokratije omogućile izbor predsednika čak sa 130 glasova u parlamentu, što bi bilo neprihvatljivo.

Upitan da prokomentariše nedavna smanjenja poreza koje je uvelo Ministarstvo finansija, bivši premijer je jasno rekao da je njegova stranka odlučna da podrži u parlamentu „sve pozitivno što Vlada predloži“, dodajući da im je Vlada SIRIZE predala ekonomiju u dobrom stanju i puno fiskalnog prostora za rad.

Konačno, Tsipras je otkrio da će SIRIZA održati stranačku konferenciju oko Vaskrsa 2020. godine sa ciljem da se obrati biračima leve strane i centra političkog spektra. Takođe je jasno rekao da će delegati birati lidera stranke na konferenciji. / Ibna