Tsiprasova poseta izazvala debatu u Severnoj Makedoniji

Tsiprasova poseta izazvala debatu u Severnoj Makedoniji

Jučerašnja poseta grčkog premijera, Aleksisa Tsiprasa, Skoplju izazvala je debate, a komentarisali su je i predsednički kandidati tokom susreta sa biračima.

Predsednički kandidat VMRO-DPMNE, Gordana Siljanovska-Davkova, kritikovala je činjenicu da nacionalna himna nije intonirana, a državna Garda nije bila prisutna na ceremoniji dočeka grčkog premijera. „Umesto da predstavlja državu, naš premijer je zaboravio himnu. Ovaj sramni čin pokazuje ko je on uistinu i kakvu vladu on predstavlja. Ali, mi nikada nećemo moći da prihvatimo onu vrstu vlade koju on predstavlja,“ rekla je Siljanovska-Davkova. Kandidat VMRO-DPMNE je rekla i da ne priznaje Prespanski sporazum te da će učiniti sve da ga ukine.

Predsednički kandidat vladajuće koalicije, Stevo Pendarovski, rekao je da je poseta premijera Tsiprasa istorijska, jer doprinosi stabilnosti u regionu i brzom ekonomskom razvoju zemlje.

“Poseta premijera Tsiprasa je istorijska. Novo prijateljstvo koje dve zemlje međusobno sklapaju ne samo da jača odnose na Balkanu, već i promoviše brži ekonomski razvoj u zemlji. Danas smo dokazali da se, ako postoji volja, liderstvo i vizija, mogu ostvariti važne stvari“, rekao je Pendarovski.

Treći predsjednički kandidat, Blerim Reka, ranije je izjavio da podržava Prespanski sporazum i druge sporazume sa susednim zemljama koji omogućavaju pridruživanj zemlje NATO-u i EU. / ibna /