Tsiprasovi poeni iz Soluna

Tsiprasovi poeni iz Soluna

Osjećaj neprijatnosti prestaje, a započinje era glavne opozicione stranke

Alexis Tsipras predstavio je za vikend u Solunu buduće planove SIRIZE, pokrenuvši u ime opozicije organizovani kontranapad. Intervencija bivšeg premijera sastojala se od nekoliko ključnih tačaka kao što su ekonomija, rad, alternativni progresivni plan, Sporazum iz Prespe, uz jezivi napad na vladu.

Predsednik SIRIZA je svojim uobičajenim govorom i konferencijom za štampu – koja je oborila sve rekorde u trajanju dužem od tri sata – oštro kritikovao vladu i lično napao Kyriakosa Mitsotakisa. „SIRIZA će se uključiti u militantnu, programsku i dokumentovanu opoziciju“, naglasio je Tsipras. Dodao je da se SIRIZA mora transformisati u „veliku demokratsku i progresivnu grupu leve ideologije“.

Pitanje viška, cinično rešeno

Primarni višak bio je vrh koplja njegovog govora. Ponovo je optužio vladu Nove demokratije da je odustala od predizbornih izjava u vezi s pregovorima o ciljevima, ali i da nije sprovela mehanizam koji su uveli Tsipras i Tsakalotos, a koji je predviđao nominalni pad sa 3,5% na 2,5%. To bi značilo dodatni prostor za mere pomoći.

Vlada optužuje SIRIZA da ovaj ovaj plan nije ništa drugo nego dokument, bez ikakvih dodatnih informacija institucijama. Međutim, u odgovoru na pitanje o toj temi, Tsipras je otkrio da su glavni evropski igrači „apsolutno dobro obavešteni“ i da se ne slažu s tim da budžetski cilj nije prekršen. Istakao je da iz tog razloga nije neophodno ulaziti u pregovore.

„Podržavate samo moćne“

U istom kontekstu, bivši premijer je istakao da Nova demokratija nastavlja sa poreskim olakšicama ali ne za srednju klasu, već za “moćne” i “oligarhe”. Napomenuo je da je prethodna vlada već počela smanjivanja od septembra 2018. godine, dok su dalje mere pomoći bile predviđene za 2020. godinu.

„Nazad na memorandumsku politiku, bez memoranduma“

Što se tiče sektora rada, koji je bio u središtu vladine politike SIRIZE, Tsipras je govorio o „vraćanju osnovama memorandumske politike, bez memoranduma“. Tako je komentarisao odredbe zakona o razvoju o kojima se trenutno raspravlja, a kojima je utvrđeno više izuzetaka za sprovođenje sektorskih kolektivnih ugovora.

Kako je istakao, Mitsotakisova vlada donosi zakone na poticaj Udruženja grpkih privrednika, čime se otvara put za smanjenje plata i radnih prava. Istovremeno je optužio vladu da služi određenim poslovnim interesima, dok je govorio o namernom pokušaju amortizacije PPC-a, kako bi se postigla njegova prodaja. Opravdanje sporazuma iz Prespe i kritike ispaljene prema Mitsotakisu

Predsednik SIRIZA se posebno osvrnuo na Sporazum iz Prespe, podvlačeći preokrete koje su napravili zvaničnici Nove demokratije, posebno navodeći da je Mitsotakis „stvarno nadmašio sebe u smislu licemerja i demagogije“ po ovom pitanju. Uostalom, pre godinu dana, tokom TIF-a 2018, kako je Tsipras održao svoj govor kao premijer, protest protiv Sporazuma je bio u toku ispred sale, uz podršku rukovodilaca koji su bili članovi tadašnje glavne opozicione stranke. U stvari, tokom tog perioda desili su se nasilni incidenti sa bombaškim napadima i napadima na vladine rezidencije i na sedište SIRIZA-e.

Tsipras je rekao da je ponosan na Sporazum iz Prespe i rešavanje spora oko imena, smatrajući ih faktorima za postizanje mira na Balkanu i za jačanje uloge Grčke u regionu. Napominje se da vlada Nove demokratije sada naglašava potrebu da se Sporazum poštuje i uvažava. „Kao što bi trebali, budući da to vredi priznati; ipak, ovaj stav još više naglašava njihov preokret”, dodao je on. / ibna