Tsvetanov: Oni koji traže pukotine u odnosima Bugarske i Severne Makedonije nemaju dugoročnu budućnost

Tsvetanov: Oni koji traže pukotine u odnosima Bugarske i Severne Makedonije nemaju dugoročnu budućnost

“Pozivam sve političare iz Bugarske i Republike Severne Makedonije da se okupe ujedinjeni jer se svet danas veoma razlikuje od onog pre nekoliko decenija”, rekao je Tsvetan Tsvetanov, predsednik Evroatlantskog centra za bezbednost.

„Želimo pomoći Severnoj Makedoniji i u ovom trenutku moramo pohvaliti bugarsko predsedavanje, jer je to pitanje Severne Makedonije stavilo na dnevni red“, nastavio je Tsvetanov.

Istovremeno, Tsvetanov veruje da Bugarska zaostaje za Grčkom u odnosima sa Skopljem.

“Problem je ozbiljan jer Grčka, koja je mnogo više zabrinuta zbog Severne Makedonije, danas ima mnogo bolju osnovu za saradnju sa tom državom od Bugarske, koja malo kasni”, naglasio je Tsvetanov, pomenuvši pitanja koja vode u opoziciju i sukobe.

Kako kaže, političari koji pokušavaju da iskoriste trenutne izazove između Bugarske i Severne Makedonije „dobijaju privremenu korist, ali nemaju dugoročnu budućnost dobrosusedstva i prijateljstva“.

Na kraju, on je naglasio da zemlje Zapadnog Balkana pokušavaju da postanu deo snažne i ujedinjene Evrope bez granica i ograničenja. „Postoje mnoge zemlje sa negativnim stavom koje ne žele da Severna Makedonija bude deo snažne i ujedinjene Evrope i punopravna članica NATO-a“, zaključio je Tsvetanov. / ibna