Turci ne veruju u NATO, više bi voleli da je Rusija glavni saveznik

Turci ne veruju u NATO, više bi voleli da je Rusija glavni saveznik

Ogromna većina građana Turske ne veruje NATO-u, prema nedavnom istraživanju sprovedenom uoči predstojećeg samita bloka u Briselu. Anketu je sprovela Areda Survey sa 2.477 učesnika u periodu od 7. do 8. juna.

Otprilike 90,3% učesnika veruje da NATO ne bi stao pored Turske u slučaju potencijalnog spora, dok je 51,7% reklo da veruje da blok Tursku iskorištava radi svojih interesa.

Kao odgovor na pitanje da li smatraju da NATO štiti interese Turske, 84,6% je reklo ne, dok je 15,4% reklo da.

Pored toga, 55,7% je reklo da uopšte ne veruje NATO-u u pogledu pomoći u slučaju invazije na Tursku.

Turska se 1952. godine pridružila vojnom savezu 29 severnoameričkih i evropskih zemalja.

U drugoj anketi koju je sprovela Areda Survey između 1. i 3. juna, uz učešće 2.100 ljudi, pokazalo se da 78,9% učesnika preferira Rusiju kao glavnog turskog partnera u spoljnoj politici i međunarodnim odnosima ako su alternativna opcija SAD.

Dok je 35,5% učesnika opisalo SAD kao „nepouzdane“, 18,3% je SAD označilo kao „strateškog partnera“. S druge strane, 58,2% učesnika opisalo je Rusiju kao „strateškog partnera“.

Ispitanici su se činili ravnomerno podeljeni u pogledu pitanja da li se za bilo koju zemlju smatra da ima neprijateljske odnose, pri čemu je 11,4% učesnika reklo da su bilateralni odnosi između Turske i Rusije „neprijateljski“ u poređenju sa 12,4% kada se radi o SAD.

U anketi su učesnici takođe odgovorili sa „da“ sa stopom od 64,1% na pitanje „Da li mislite da Turska treba da sarađuje sa Rusijom dok sprovodi svoju spoljnu politiku?“

Na pitanje u istraživanju, „Da li mislite da bi Turska trebalo da sarađuje sa SAD-om dok sprovodi svoju spoljnu politiku?“ 73,2% građana je reklo „ne“.

Na pitanje „Sa kojom bi državom želeli da Turska razvije više odnosa?“ 78,9% izabralo je Rusiju.

Otprilike 50,2% učesnika u studiji bili su muškarci, a 49,8% žene. / Ibna