Turisti će biti obavezni da izvade COVID-19 pasoš

Turisti će biti obavezni da izvade COVID-19 pasoš

Ministar turizma Hrvatske Gari Cappelli kazao je u ponedjeljak, nakon videokonferencije ministara turizma država članica EU-a, da na nivou EU mora postojati zajednički plan izlaska iz krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, a on bi između ostalog uključivao donošenje zajedničkog protokola putovanja i svojevrsni “pasoš COVID-19”.

Videokonferencija je održana na temu utjecaja pandemije koronavirusa na sektor turizma, održane na inicijativu hrvatskog ministra turizma, a u sklopu predsedanja Hrvatske Savetom EU.

Hrvatski ministar turizma je rekao da su ministri zaključili da mora postojati zajednički plan izlaska iz krize, a da se kroz protokol putovanja, koji uključuje bezbednosni i zdravstveni aspekt, napravi zajednički dokument, nešto poput “pasoša COVID-19”, koji bi vredio za sve zemlje EU pri odlasku i dolasku turista.

“Otvaranje granica moramo dopustiti maksimalno koliko budemo mogli, ali uz protokol kako će se to tačno provoditi i to moramo onda svi poštovati”, kaže Cappelli.

Putovanja bi tako uključivala drumski, željeznički, plovni i vazdušni promet, a iako se insistira na donošenju zajedničkog protokola, Cappelli kaže da je dogovor o saradnji moguć i bilateralnim putem.

Dodaje da je turizam ključan u spašavanju i jačanju pojedinih evropskih ekonomija, poput italijanskog i španskog, koje poput Hrvatske imaju visok udio turizma u ukupnom BDP-u.

Na sastanku ministara, Cappelli je istakao da turizam predstavlja 10 posto BDP-a EU, zapošljava ukupno gotovo 12 posto zaposlenih, a uz to je i četvrta izvozna kategorija EU čija potrošnja generiše više od 400 milijardi evra prihoda.

Na sastanku, osim predstavnika svih zemalja članica EU-a, učestvovali su i poverenik Europske komisije za unutrašnje tržište Thierry Breton, kao i generalni sekretar Svetske turističke organizacije (UNWTO) Zurab Pololikashvili.

Breton je naglasio dabi hitne mere i sredstva koje je Komisija stavila na raspolaganje trebale podržati napore država članica da u kratkom i srednjoročnom periodu održe stabilnost. Pozvao je članice da ih iskoriste u potpunosti i obezbede mogućnosti koje nude za radnike koji su najviše pogođeni trenutnom situacijom.