Turistička inspekcija Crne Gore do sada prikupila više od 850.000 eura kazni

Turistička inspekcija Crne Gore do sada prikupila više od 850.000 eura kazni

Od početka letnje turističke sezone, Turistička inspekcija imala je oko četiri hiljade kontrola, pri čemu su u polovini utvrđene određene nepravilnosti. Prema rečima glavne turističke inspektorice Svetlane Šljivančanin, zapečaćeno je 20 restorana i četiri plaže.

„Na osnovu tih nepravilnosti izdali smo 1.724 prekršajna naloga u iznosu od 850.790 evra. Kao što vidite, te kazne nisu male, ali u svakom slučaju, u nekim segmentima turizma situacija je da je kvaliteta usluge na mnogo višem nivou nego prethodnih godina,” rekla je Šljivančanin za crnogorske medije.

Zbog poslova bez odobrenja, Turistička inspekcija je napisala oko 50.000 eura kazni.

Uočene su značajne nepravilnosti u organizaciji službe spašavanja na plaži. Zakon predviđa da tokom jula i avgusta na plažama na svakih 50 metara mora biti jedan spasilac.

“Sada imamo oko 600 licenciranih spasilaca, što znači da nije dovoljno da pokrijemo sve naše plaže koje rade. Nalazimo zakupce koji se ne mogu pridržavati ovog pravila, upozoravamo ih i nakon upozorenja moramo napisati novčane kazne, do sada smo izdali 128 prekršajnih naloga u iznosu od 75.200 eura,” rekala je Šljivančanin.

Najveći deo sive ekonomije, prema njenim rečima, pronađen je u prevozu putnika taksijem. Ove sezone situacija je nešto bolja.

U međuvremenu, pomorski inspektor Lučke uprave Kotor, Željko Lompar, rekao je za medije da su inspektori izdali oko 120 prekršajnih naloga. Najčešći prekršaji zabeleženi ovog ljeta, kako navodi Lompar, jesu plovila koja se približavaju obali i prekoračuju brzinu.

„Brzina u Boki, bez obzira na plovilo, iznosi 10 čvorova, a u tesnacima Verige i Kumbor 6 čvorova. Plovila se ne smeju približavati obali punom brzinom na udaljenosti od 200 metara,” rekao je Lompar.

On objašnjava da je kazna za približavanje obali 200 evra za pojedince i do 2.000 za kompaniju.