Turska: 214 smrtnih slučajeva i 13 531 zaraženih – Erdogan razgovarao sa Trumpom

Turska: 214 smrtnih slučajeva i 13 531 zaraženih – Erdogan razgovarao sa Trumpom

Svakim danom, brojevi koji pokazuju napredovanje koronavirusa u Turskoj postaju sve gori. Poražavajuće ažuriranje za 31. mart uključuje još 46 smrtnih slučajeva i 2704 novih slučajeva, objavio je ministar zdravlja Fahrettin Koca. Od 11. marta, kada je Turska objavila svoj prvi slučaj, 214 ljudi je umrlo, a broj potvrđenih slučajeva porastao je na 13.531.

Kako je objavio Kabinet turskog predsednika, Recep Tayyip Erdogan razgovarao je sa predsednikom SAD Donaldom Trumpom uglavnom o rešenjima za krizu izazvanu pandemijom coronavirusa te ostalim regionalnim pitanjima.

Obraćajući se naciji, Erdogan je istakao da je „Turska zemlja koja je mnogo bliža rešavanju širenja ove epidemije od Sjedinjenih Država i Evrope“. Pozvao je Turke da učestvuju u kampanjama i pozvao da se organizuje prikupljanje sredstava kako bi se pomoglo onima koji su pogođeni coronavirusnom krizom. Najavio je da će pokloniti svojih sedam plata.

„Računi u bankama i donacije su veoma lepi, ali Vlada bi trebalo da obustavi isplate izvođačima radova na tri dana. A imam još jedan predlog za gospodina Erdogana: plata nije dovoljna, trebalo bi da donira i katarski avion vredan 500 miliona dolara!” rekla je lider Dobre stranke (İyi Party) Meral Aksener koja je žestoko kritikovala turskog predsednika.

Ministarstvo unutrašnjih poslova blokiralo je bankovne račune opština Istanbul i Ankara otvorene za građane koji žele da uplate donacije za pomoć starijim osobama koje ne mogu da izađu iz svojih domova. Iz Ministarstva je saopšteno da se ova kampanja pomoći sprovodi bez odobrenja. Dve opštine su najavile da će ovi slučajevi završiti na sudu. / ibna