Turska: 58% populacije protivi se slanju trupa u Libiju

Turska: 58% populacije protivi se slanju trupa u Libiju

Preko časopisa “Hurriyet” Ankara izvještava da bi, u slučaju da se vlada Faiez Al Sarraj u Tripoliju suoči s opasnošću, mogla vojno intervenisati razmeštanjem ratne mornarice, vazdušnih i kopnenih snaga. U međuvremenu, planovi za “most” između Turske i Tripolija su u toku. Turski list izveštava da je Haftarovo odbijanje da pristane na primirje dovelo do intenziviranja priprema, a 35 vojnika u Tripoliju već  organizuje štab.

Međutim, turski dnevni list “Cumhuriyet” objavio je anketu u kojoj se izveštava da se 58% turskih građana protivi prisustvu turskih trupa u Libiji. Čak ni glasači vladajuće stranke ne podržavaju takvo angažovanje vojske. Samo 34% turskih građana kaže “da” vojnoj misiji. Prema istom istraživanju, 75% smatra da bi Turska trebalo da deluje kao posrednik.

Italijanski premijer Giuseppe Conte otputovaće u Tursku na sastanak sa Recepom Tayyipom Erdoganom. Sastanak zakazan za ponedeljak važan je za razvoj događaja u Libiji, a Rim će zajedno sa Ankarom pokušati da nađe rešenja za primirje koje su tražili Putin i Erdogan, ali koje je general Halifa Haftar odbio. Italijanski premijer se pre nekoliko dana sastao sa Khalifom Haftarom u Rimu. Zvanična izjava posle tog sastanka nije data.

Vest da će šef Nacionalne obaveštajne organizacije (MIT) Hakan Fidan i turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu otputovati u Moskvu u ponedeljak da se konsultuju sa svojim ruskim kolegama o dešavanjima u Libiji izazvala je pažnju. Ovo hitno putovanje izazvalo je neke reakcije s obzirom da je u sredu ruski predsednik posetio Istanbul i imao skoro trosatni sastanak sa svojim turskim kolegom. Tada je objavljen njihov poziv na primirje u Libiji.

Funkcioner turskog ministarstva spoljnih poslova: „Kastelorizo je udaljen 570 kilometara od Grčke“ !!!

Generalni direktor turskog Ministarstva spoljnih poslova za bilateralna politička i pomorsko-vazduhoplovna i granična pitanja Čagatay Erciyes na Twitteru je komentarisao o ostrvu Kastelorizo, indirektno odgovarajući na izjave Kyriakosa Mitsotakisa o sporazumu Libija-Turska. Erciyes je napisao da je “smešno verovati da maleno ostrvo od 10 km2, koje se nalazi 2km udaljeno od Turske i 570km udaljeno od Grčke, može stvoriti morsku zonu od 40.000 km2 u istočnom Mediteranu”.

Ovaj potez usledio je malo pre nove runde političkih konsultacija između ministarstava spoljnih poslova Grčke i Turske, koja će se održati u Ankari u petak. / ibna