Turska: Akar poziva susedne mediteranske zemlje da se uključe u dijalog

Turska: Akar poziva susedne mediteranske zemlje da se uključe u dijalog

Turska poziva svoje susede u istočnom Mediteranu i na Egeju da se uključe u dijalog, izjavio je danas turski ministar nacionalne odbrane Hulusi Akar.

Govoreći tokom vojne vežbe Ateš Serbest-2020 na strelištu i vojnom poligonu “General Nahit Šenogul”, Akar je u vezi sa razvojem događaja na Egejskom moru i Istočnom Mediteranu rekao da „iskreno glasamo za sastanke, razgovore, dobrosusedske odnose, međunarodne odnose u skladu sa zakonom i sporazumima i da u ovom kontekstu razgovaramo i rešimo naše probleme. Ali iznenada, pitanje se prenosi na međunarodne organizacije, neki napadi se vrše putem štampe dešavaju se provokacije. Oni to pokušavaju da prikažu kao napad, a potpuno naučna i tehnička istraživanja i rad države Turske postavljaju kao provokativni čin“.

„Kastelorizo, sa površinom od 10 kvadratnih kilometara, udaljenom 1.950 metara od Turske i 580 kilometara od Grčke, ne može imati ekskluzivnu ekonomsku zonu od 40.000 kvadratnih kilometara, to se ne može prihvatiti“, rekao je Akar, ističući: “Ne, oni izlaze ispred nas i horski tvrde da stvaramo tenzije i provociramo. U pravu smo, jaki smo. Koliko god smo za dijalog i političko rešenje, istovremeno smo više puta izjavili da nećemo dozvoliti da se krše naša prava i da nećemo dozvoliti da se ostvare neke činjenice. Ovo trebaju shvatiti. Stoga pozivamo na dijalog sa našim susedima i drugim organizacijama i institucijama. Upoznajmo se, razgovarajmo i rešimo ova pitanja u okviru pravila. To je naša želja. Osim toga, uzaludan je pokušaj da se treća strana uključi, da nametnu određena pravila koja nisu u skladu sa logikom i zakonima ili da očekujemo da ta pravila prihvatimo mi “.

„Turska, koja je garant na Kipru, ispunjavala je svoje obaveze do danas i nastaviće da ih ispunjava sa istom osetljivošću od sada“, rekao je ministar.

„Kiparsko pitanje je naša nacionalna stvar. S jedne strane, pokušaćete da dizajnirate pomorske jurisdikcije kako želite, a sa druge strane, kiparski Turci će biti ignorisani i zatražiće rešenje. Ovo je definicija nerešivog. Ako želite političko rešenje, pogodnu klimu, prihvatićete postojanje naše braće kiparskih Turaka. Naći ćete pravo rešenje prateći zdrav razum u pitanju pomorske jurisdikcije, a ne preduzimajući svoje uobičajene trikove”, rekao je ministar nacionalne odbrane Turske.

Akar se takođe osvrnuo na operaciju Azerbejdžana za oslobađanje okupiranih teritorija nakon jermenskih napada na civilne ciljeve u Azerbejdžanu.

„Izjavili smo na svim nivoima, počev od najvišeg nivoa, predsednika naše Republike, da u potpunosti podržavamo pravednu borbu Azerbejdžana. Kao država Republika Turska i turska nacija, rekli smo da smo na strani naše Azeri braće i da ćemo i dalje biti“. / ibna