Turska ambasada optužuje vladu u Skoplju da subvencionira novine koje su navodno povezane sa Gullenom

Turska ambasada optužuje vladu u Skoplju da subvencionira novine koje su navodno povezane sa Gullenom

Skopski nedeljnik “Zaman”, koji izlazi na turskom jeziku, objavio je da odbija finansijsku pomoć vlade BJR Makedonije u okviru državnog programa subvencija.

Ovoj najavi prethodila je snažna reakcija turske ambasade u Skoplju, koja je razmatrala odluku vlade da subvencionira, između ostalog, novine koje su, prema tvrdnjama turske ambasade, povezane sa mrežom Fethulaha Gullena.

“Smatramo da je odluka vlade Republike Makedonije da pruži finansijsku pomoć novinama FETO-a skandalozna i neprihvatljiva. Očekujemo od vlade da preispita svoju odluku,“ navodi se u izjavi ambasade Turske u Skoplju.

Odmah nakon ove izjave, “Zaman” je izrazio žaljenje zbog reakcije od strane turske ambasade u Skoplju i napomenuo da su tvrdnje turske vlade o pokušaju vojnog puča u Turskoj 2016. potpuno apsurdne.

List je objavio da zbog negativne kampanje protiv njega i kako bi sačuvao svoj prestiž, odbija finansijsku pomoć koju je dobio od Vlade Makedonije.

Napade na Zaman osudila je i Unija novinara BJR Makedonije.

Novine Zaman u Skoplju izlaze na turskom jeziku već 25 godina. Nedavno je od vlade dobila finansijsku pomoć od 15.000 evra, u okviru podrške štampi u zemlji ./IBNA