Turska: Američke sankcije neće imati efekta na vojsku, tvrdi Demir

Turska: Američke sankcije neće imati efekta na vojsku, tvrdi Demir

Nove američke sankcije neće pogoditi veći dio institucija Turske, poput Ministarstva nacionalne odbrane, turskih Oružanih snaga i kompanija namenske industrije, rekao je u četvrtak šef turskog predsedništva odbrambene industrije (SSB).

U razgovoru sa agencijom Anadolija, Ismail Demir je rekao da sankcije ciljaju samo njegovu vladinu agenciju, ali da neće uticati na postojeće sporazume koji su već potpisani.

Sankcije nisu izrečene državi, već samo protiv jedne organizacije u Turskoj i četiri osobe, naglasio je on.

Kritikujući sankcije, rekao je da su ih uvele Sjedinjene Države jer je Turska pod vođstvom predsednika Redžepa Tajipa Erdoana “odbila poslušnost“.

Sjedinjene Države su u ponedeljak uvele sankcije Turskoj zbog kupovine ruskog sistema protivraketne odbrane S-400.

Sankcije, koje potpadaju pod Zakon o suzbijanju američkih protivnika sankcijama (CAATSA), ciljaju SSB, uključujući Ismaila Demira i još tri zvaničnika.

Demir je naglasio da je „sistem PVO S-400 koji je kupila Turska najbolji u svojoj klasi“, dodajući da američke sankcije Turskoj neće stvoriti prepreke, već će ojačati njegovu odlučnost.

U aprilu 2017. godine, kada su se dugotrajni napori Turske da kupi sistem PVO od Sjedinjenih Država pokazali uzaludnim, Turska je potpisala ugovor sa Rusijom o nabavci štita S-400.

Američki zvaničnici rekli su da se protive njegovom razmeštanju, rekavši da bi bili nekompatibilni sa NATO sistemima i da bi F-35 sledeće generacije izlagali potencijalnoj ruskoj opasnosti.

Turska je, međutim, naglasila da S-400 neće biti integrisan u NATO sisteme i ne predstavlja pretnju njegovom savezu ili naoružanju, i više puta je pozivao radnu grupu da reši pitanja tehničke kompatibilnosti. / Ibna